54 soldater dødsdømt: Nægtede at kæmpe mod Boko Haram

54 nigerianske soldater er blevet dømt til døden for mytteri, efter at de nægtede at deltage i en militæroperation mod den militante gruppe Boko Haram i den nordøstlige del af landet.

Det oplyser deres forsvarer, menneskerettighedsadvokaten Femi Falana.

- De idømte 54 af dem dødsstraf, mens fem blev frikendt, siger hun om dommen, der blev afsagt ved en militærdomstol for lukkede døre.

Journalister blev afvist ved domstolen, og ingen militærkilder har efterfølgende kommenteret sagen.

I en lignende sag fra september blev 12 soldater dømt til døden for mytteri, da de affyrede skud mod deres overordnede i den nordøstlige by Maiduguri, hvor militærstyrker kæmper mod Boko Haram.

Nigerianske soldater i frontlinjen har gentagne gange klaget over mangel på våben og andre fornødenheder, der er brug for i kampen mod den sunnimuslimsk jihadistgruppe, der har dræbt tusindvis af mennesker i landet i et utal af angreb siden 2009.

Den militante gruppe kæmper for at indføre et kalifat i det nordlige Nigeria og har angiveligt tunge våben, mens soldaterne melder om mangel på ammunition og basale våben.

Det manglende udstyr har fået flere soldater til at nægte at deltage i kampene, og koner til soldater har demonstreret ved en militærbase for at forhindre deres mænd i at tage ud i kampzonerne uden ordentlige forhold.

Kilder i forsvaret insisterer dog på, at soldaterne er tilstrækkelig udrustet med våben og andet udstyr.

Nigerias præsident, Goodluck Jonathan, har tidligere i år ansøgt om et udenlandsk lån på en milliard dollar, der skal bruges til at opgradere militæret. Det er af flere iagttagere blevet tolket som en erkendelse af, at militæret er tvunget i knæ af Boko Haram.

Gruppens angreb er taget markant til, siden præsidenten sidste år indførte undtagelsestilstand i tre nordøstlige delstater. Blandt andet skabte Boko Haram overskrifter i hele verden, da gruppen i april bortførte over 200 skolepiger.

Angrebene ventes at blive optrappet forud for Nigerias valg i februar 2015.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip