57 personer sigtes efter fodbolduro i Brøndby

Vold, gadeuorden og hærværk er de dominerende sigtelser mod fodboldfans, der i december deltog i uroligheder ved Brøndby Stadion, da ærkerivalerne fra Brøndby IF og FC København mødte hinanden i Superligaen.

I alt er 57 personer identificeret som gerningsmænd til 90 strafbare forhold, oplyser Københavns Vestegns Politi. 37 personer er blevet sigtet, mens de resterende 20 afventer sigtelserne imod dem.

Politiinspektør Michael Kristiansen er "meget tilfreds" med det foreløbige resultat.

- Jeg synes, at vi er nået langt med det udgangspunkt, vi havde 1. december. Det havde selvfølgelig været godt med 200 sigtelser, men det har virkelig været hårdt arbejde og krævet knofedt fra dag et. Folk er ikke særlig meddelsomme, siger han til Ritzau.

Det er primært gadeuorden, hærværk og vold mod fans og politifolk, der pryder listen over sigtelser. Enkelte sigtelser handler om fyrværkeriloven, lov om euforiserende stoffer og våbenloven.

10 personer er allerede dømt for blandt andet vold. Flere af dem har også fået karantæne til fodboldkampe i fremtiden.

Efter kampen den 1. december sidste år valgte politiet at masseanholde 484 fodboldtilskuere præventivt efter bestemmelserne i politiloven, da det på vej mod S-toget kom til sammenstød mellem politiet og fodboldtilhængere fra begge klubber.

De anholdte blev sat i strips på rad og række og har efterfølgende klaget over, at de sad på kold asfalt i flere timer uden mulighed for at tisse eller få oplysninger om deres videre skæbne. Masseanholdelsen har fået mange til at kræve erstatning, men den sag er endnu ikke afgjort.

Michael Kristiansen understreger dog, at han stadig mener, at politiet var nødt til at gribe til den drastiske handling.

- Vi vidste godt, at det var på kant med det, vi kunne, men det var nødvendigt for at stoppe uroen. Vi anholdte dem for at stoppe balladen og hærværket - ikke for at efterforske dem, siger han.

Indtil videre har efterforskningen afdækket over 45 voldsepisoder med blandt andet sten og fliser mod politifolk. I tre tilfælde blev fans udsat for vold, heraf er to gerningsmænd dømt for knytnæveslag og stenkast.

40 forhold om hærværk og vold er stadig uopklarede.

/ritzau/

 

Dagens Gossip