61-årig svensk statsborger får livstid for folkemord

admin

425 uger siden

|

16/05/2016

Dagens topnyheder

En 61-årig mand er ved byretten i Stockholm idømt fængsel på livstid for at anstifte til og deltage i folkemord i Rwanda.

Det er den hidtil mest alvorlige forbrydelse, som er blevet blevet behandlet ved en svensk domstol.

Den i dag svenske statsborger Claver Berinkindi, som tidligere var statsborger i det østafrikanske land, skal ifølge dommen have anført større folkemængder, der bankede og hakkede i tusindvis af mennesker ihjel. Blandt dem var kvinder og børn i området Butare i det sydlige Rwanda.

- Han beordrede folk til at dræbe, og han var med til at slå ihjel lige som de andre, har en fængslet medskyldig fortalt under forhør.

Han dømmes af byretten for folkemord og for alvorlige brud på folkeretten, herunder mord og mordforsøg.

Berinkindi, der er hutu, blev i 2007 idømt in absentia 30 års fængsel af en domstol i Rwanda. Han blev senere sporet til Sverige, hvor myndighederne valgte at tiltale ham for folkemord.

800.000 til 900.000 tutsier og moderate hutier blev myrdet under folkemordet i Rwanda i 1994.

Dommen på livstid er overvejende baseret på overlevendes vidneudsagn, forklarer dommeren.

- Selv om folkemordet fandt sted for 22 år siden, så er denne kategori af forbrydelser så alvorlig, at dommen skal være fængsel på livstid, hedder det i dommen.

Den langvarige svenske retssag mod Berinkindi har delvist fundet sted i Rwanda.

Berinkindi kom til Sverige i 2002, hvor han opnåede statsborgerskab. Han blev anholdt af politiet i 2014 og sigtet for folkemord.

Det er anden gang, at en person er dømt for folkemord ved en svensk domstol. I 2013 blev den 54-årige rwander Stanislas Mbanenande, der er hutu, idømt livstid for mord, mordforsøg og for at anstifte til drab på tusinde af mennesker i 1994 i Kibuye i det vestlige Rwanda.

Også han var blevet svensk statsborger.

/ritzau/TT