62 dage gammel svensk regering kæmper for overlevelse

Det er skæbnedag for den kun to måneder gamle svenske regering, som onsdag formiddag forsøger at sikre sin fortsatte overlevelse under en debat om finansloven i Riksdagen.

Statsminister Stefan Löfvens rødgrønne mindretalsregering er hårdt presset i forbindelse med forhandlingerne om statsbudgettet.

Gruppelederen i det socialdemokratiske regeringsparti, Tomas Eneroth, siger, at partiet under debatten vil beslutte, om regeringens budgetforslag skal sendes tilbage til finansudvalget.

- Vi har ikke indtil videre fået signaler fra de borgerlige om, at de vil bryde blokpolitikken, siger Eneroth.

Udsigterne for regeringen er meget dystre ifølge den 57-årige regeringschef.

- Der er forskellige alternativer. Vi kan eksempelvis udskrive valg. Man kan også træde tilbage, siger Löfven til svenske medier før debatten.

I dag klokken 16 følger en afstemning, der kan afgøre, om regeringen falder.

Ingen partier har hidtil villet samarbejde med Sverigedemokraterna, som blev den helt store vinder ved valget i september.

Men det indvandrerkritiske parti har pludselig bragt sig i centrum med dets beslutning om at stille mindretalsregeringen et ultimatum:

Enten accepterer regeringen Sverigedemokraternas linje i udlændingepolitikken, eller også støtter partiet i stedet den borgerlige Alliansens forslag.

Trods Löfvens forsøg på forhandlinger med de fire borgerlige partier har Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet og Kristdemokraterna ikke rykket sig.

Med kun 137 mandater - eller 158 med Vänsterpartiet - er den rødgrønne regering afhængig af støtte fra mindst et af de borgerlige alliancepartier for at have flertal i Riksdagen, og det er den situation, som Sverigedemokraterna har udnyttet.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip