66 pressefolk er blevet dræbt i år

Angreb på journalister i konfliktområder rundt om i verden er blevet mere barbariske.

Det siger organisationen Reportere Uden Grænser, der i sin årlige rapport om presseforhold har opgjort, at 66 pressefolk er dræbt i 2014 verden over.

Nogle af de mest opsigtvækkende drab er foretaget af den militante islamiske bevægelse Islamisk Stat (IS) i Syrien og Irak.

Dens skarprettere har for løbende kameraer skåret halsen over på journalisterne James Foley og Steven Sotloff.

- Sjældent er journalister blevet myrdet med sådan en barbarisk fornemmelse for propaganda, hedder det i årsrapporten.

Der er registreret et lille fald i antallet af dræbte pressefolk. De 66 dræbte er lidt færre end de 71, der blev dræbt i 2013.

Siden 2005 er der registreret 720 drab på pressefolk.

Imidlertid er det gået den gale vej, når det gælder bortførelse af pressefolk. I 2014 er der registreret 119 bortførelser, og det er 37 procent flere end i 2013.

Reportere Uden Grænser skriver, at det blandt andet skyldes den taktik, som prorussiske separatister i det østlige Ukraine og forskellige militante grupper i Mellemøsten benytter.

Blandt de mange bortførelser er 33 sket i Ukraine, 29 i Libyen og 27 i Syrien. Af de 119 tilfælde er 40 fortsat bortført.

- Lokale journalister betaler den højeste pris. De udgør 90 procent af alle de pressefolk, der er bortført, hedder det.

- Af de 22 journalister, der lige nu er bortført i Syrien, er 16 af dem syrere. Alle otte bortførte journalister i Irak er irakere, hedder det videre.

Problemerne med at fængsle pressefolk, som et lands regime ikke kan lide, eksisterer også i 2014. Verden over sad der per ottende december ifølge organisationen 178 professionelle journalister bag tremmer, fordi de er journalister.

Kina har verdensrekord i at fængsle journalister. Her sidder 29 i fængsler. Herefter kommer Eritrea med 28 og Iran med 19.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip