7 årsager: Derfor fryser nogle mere end andre

Hvis du er en af dem, der tager en ekstra trøje på og beder om at få lukket vinduet på kontoret, mens dine kollegaer sidder i t-shirt og kigger på dig med vantro i blikket, så er det måske slet ikke fordi, du er sippet.

Her er syv mulige årsager til, at du fryser mere end andre:

Dehydrering
Vand regulerer kroppens temperatur, så sørg for at drikke rigeligt - men du behøver ikke holde dig til den gamle fingerregel med otte glas om dagen.

Læs også: 5 myter om dehydrering: Det bør du vide om vand

Søvnunderskud
Mangel på søvn påvirker både nervesystem og hjerne og kan blandt andet slukke for den mekanisme, der styrer kropsvarmen. Derfor kan du både opleve, at du sveder helt vildt eller fryser, når du er træt.

For slank
Er man undervægtig, mangler man noget af det underhudsfedt, kroppen skal bruge for at isolere sig mod kulden. Hvis din undervægt skyldes, at du spiser for lidt, kan du også påvirke stofskiftet, så du ikke producerer nok varme.

Problemer med skjoldbruskkirtlen
Fryser du meget, kan det være et tidligt tegn på, at skjoldbruskkirtlen producerer for lidt hormon, hvilket sænker stofskiftet. Det er forholdsvis almindeligt blandt kvinder.

Du er kvinde
Mænd har mere muskelmasse end kvinder, og det sætter forbrændingen op og får kroppen til at producere mere varme. Kvinder har til gengæld bedre isolering med deres større fedtlag som holder kroppens vitale organer varme, mens hænder og fødder til gengæld bliver koldere.

Læs også: Derfor fryser kvinder mere end mænd

Dårligt blodomløb
Er dine fingre iskolde og blege kan det vær, du har dårligt blodomløb. Det er en almindelig lidelse blandt rygere, men kan i værste fald være hjerte-kar-sygdom.
Det kan også skyldes Raynauds syndrom, der får blodårene til at trække sig voldsomt sammen, når du rammes af kulde. Det kan ses ved, at fingrene typisk bliver blege, derefter blå og til sidst røde, når de varmes op igen. Det er ubehageligt, men ufarligt, og kan forebygges ved at undgå at få kolde hænder.

Jernmangel
Jern er et nødvendigt mineral, når de røde blodlegemer skal transportere ilt, varme og næringsstoffer ud i hele kroppen. Får du ikke nok, kan det altså hæmme blodcirkulationen.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: