70 gidsler befriet i Irak ved amerikansk operation

Ved en militæroperation i det nordlige Irak er omkring 70 gidsler blevet befriet, oplyser det amerikanske forsvar, som dræbte en del medlemmer af Islamisk Stat og tog fem til fange. En amerikansk soldat blev dræbt.

- Den militære operation i Irak blev sat i gang, umiddelbart før militante fra Islamisk Stat ville gennemføre en massehenrettelse af gidsler, siger en talsmand for det amerikanske forsvarsministerium, Peter Cook, i en erklæring.

- Fem medlemmer af Islamisk Stat er taget til fange, og "et antal" blev dræbt ved operationen, hvor 70 gidsler blev befriet. En amerikansk soldat blev også dræbt, hedder det.

Omkring 20 af gidslerne var fra de irakiske sikkerhedsstyrker. Anonyme embedsmænd sagde tidligere torsdag, at mange af gidslerne var kurdere, men dette afvises af det kurdiske sikkerhedsråd.

- Der er ingen kurdere blandt de frigivne gidsler, siger sikkerhedsrådet.

Det er første gang, at en amerikansk soldat er blevet dræbt eller såret i kamp med Islamisk Stat i Irak og Syrien, skriver CNN.

Cook siger, at amerikanske styrker støttede irakiske kurdiske peshmerga-styrker.

- Snesevis af amerikanske soldater deltog, siger kilder i Pentagon.

Operationen fandt sted i Hawija i det nordlige Irak. En amerikansk embedsmand kalder operationen irakisk med amerikanske soldater i en rådgivende og hjælpende rolle.

Ifølge The New York Times blev der både anvendt amerikanske helikoptere samt kurdiske og amerikanske specialstyrker.

- Fem amerikanske helikoptere var involveret i operationen og amerikanerne gav blandt andet også støtte med efterretninger og luftstøtte.

USA har placeret 3500 soldater i Irak, som skal hjælpe med nedkæmpelsen af Islamisk Stat, som vandt meget terræn i landet sidste år.

Forud for operationen havde den amerikanskledede koalition, som bekæmper Islamisk Stat, rettet 22 luftangreb mod bevægelsen i Irak og Syrien, oplyser det amerikanske militær. Angrebene skete onsdag.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip