70.000 samlet til demonstration i Kijev

Demonstranter i titusindtal er søndag samlet på Uafhængighedspladsen i den ukrainske hovedstad Kijev, hvor de protesterer imod regeringen og præsident Viktor Janukovitj.

Nyhedsbureauet AFP skønner, at i nærheden af 70.000 mennesker er samlet til demonstrationen mod præsidenten, der har været trængt i flere måneder.

Ifølge Ukraines regering er antallet af demonstranter imidlertid markant lavere, end det franske nyhedsbureau skønner. Indenrigsministeren siger ifølge det russiske nyhedsbureau Itar-Tass, at 6000 mennesker er samlet på pladsen.

Oppositionen har været på barrikaderne siden november sidste år, da Janukovitj lagde en handels- og associeringsaftale med EU på is og i stedet indgik en aftale med Rusland.

De voldsomme sammenstød med sikkerhedsstyrkerne de seneste måneder har kostet mange mennesker livet, og adskillige er sårede.

Efter først at have stået meget stejlt på sin position, har Viktor Janukovitj forsøgt at imødekomme oppositionen.

Blandt andet har han skiftet ud i regeringen.

Men præsidenten er ikke alene presset fra menneskemasserne i Kijevs gader. Også Rusland må han komme i møde, efter at den russiske præsident, Vladimir Putin, har fastfrosset den økonomiske hjælp til den tidligere sovjetrepublik på grund af uroen.

Forleden mødtes Janukovitj og Putin til et krisemøde i forbindelse med det igangværende vinter-OL i Sotji.

Hvad de to talte om, er ikke kommet frem.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip