8 enkle måder, du kan bytte mad ud med et sundere alternativ

Hvad der er sundt og ikke sundt, bliver diskuteret lidenskabeligt i disse år. Er kulhydrater fjenden eller fedtet?

Derfor skal denne liste ses som forslag og ikke en facitliste.

Her er nogle fødevarer, som med fordel kan byttes ud med andre.

Skru ned for mayonaisen med din nye ven
Elsker du en klat mayonaise oven på tunen eller som dressing i en sandwich? Den kan sagtens byttes ud med “naturens egen mayo”, avokadoen.

Den indeholder også en del fedt, men tilfører den sunde slags til maden.

Byt pomfritterne ud med…
Der er masser af muligheder for at komme uden om de knap så sunde kartoffel-pomfritter. Bønnefritter lavet af grønne bønner stegt i ovnen med olie eller sellerifritter lavet af fintskåret knoldselleri stegt i ovnen med olie er både lækkert og nærende.

Kan du ikke helt holde dig fra kartoffel-fritterne, kan du lave dem selv. Skær en bagekartoffel ud i helt tynde både og behold gerne skrællen på. Læg derefter kartoflerne i vand i mindst tre timer. Vandet trækker en del af stivelsen ud af fritterne. Det betyder både, at du får mindre stivelse, og at fritterne bliver mere sprøde. Derefter lægges de på en bageplade med olie i ovnen.

Tag ikke min bacon fra mig!
Det er svært ikke at elske og betragte svinet som et nobelt dyr, når man tænker på bacon. Men det prægtige kød indeholder en del fedt.

Hvis man ønsker at komme uden om det, er der muligheden for at erstatte bacon med parmaskinke. Parmaskinken har den røgede smag ligesom bacon, og stegt i ovnen bliver det også super sprødt, selvom det er mindre fedt.

En frugtplukker plukker frugt med…
Er der noget mere lækkert end et glas friskpresset frugtjuice? Det smager skidegodt og indeholder masser af gode vitaminer, men desværre også en masse sukker.

Et alternativ til frugtjuicen er kokosvand. Vandet findes i umodne kokosnødder og er derfor ikke ligesom kokosmælk, men derimod en bleg, hvidlig væske, der smager lidt sødt. Væsken er rig på calcium, magnesium og natrium. Derfor er den også god til at genoprette eller forbedre væskebalancen med.

Kokosvand skulle i øvrigt derfor være en god tur mod tømmermænd.

Blomkålen har mange talenter 
Især Low Carb High Fat-bølgen har sat fokus på en ellers i mange år overset helt i køkkenet: Blomkålen. Den kan nemlig erstatte en række andre mere forarbejdede produkter - for eksempel ris og kartoffelmos.

Du kan også bruge kålen med de mange talenter til at lave melfri pizzabunde og en række klassiske saucer - deriblandt bearnaise.  

Sukkersødt alternativ
Raffineret, hvidt sukker er en farlig størrelse. Men den kan nemt erstattes med fine alternativer. For eksempel honning, ren ahornsirup eller kokosnøddesukker - som er lavet af nektaren fra de blomster, som vokser på kokospalmen og påvirker blodsukkeret mindre end almindeligt hvidt sukker.

Derudover bliver der lavet flere og flere kemiske alternativer til hvidt sukker. Eksempelvis Sød og Sukrin, der både findes i flydende og “krystalliseret” form.

I’d like one… squaaaash
Pasta smager bare godt. Sindssygt godt. Men der er tale om en gennembearbejdet fødevare, og ønsker man at erstatte den med et grønnere alternativ, er squash en mulighed.

Til formålet kan man anskaffe sig en “spiralizer”, som er et køkkenredskab, der kan forvandle de fleste grøntsager til lange spaghettier. Alternativt kan man blot skære den ud i tynde spaghetti-strimler.

Hæld kogende vand over squashen og lad den trække i to minutter.

Stil Ben & Jerrys-bøtten fra dig. Nu.
Har du en forkærlighed for is? Det forstår man jo godt. Et sundt alternativ til den fuldfede flødeis er at lave sin egen is af bananer i stedet. Se hvordan her.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip