8. klasserne i Aalborg er blevet gladere for skolen

Skrevet af Elo Christoffersen

24/10/2012

Mest læste i dag

Eleverne i 8. klasse er gladere for at gå i skole, drikker og ryger mindre end tidligere, men mange er trætte, når de møder i skolen. Det konkluderer skolelægerne i Aalborg Kommune på baggrund af den årlige udskolingsundersøgelse, der kortlægger 8. klassernes sundhed og trivsel.

I undersøgelsen svarer ni ud af ti elever, at de ”synes godt om” eller ”synes nogenlunde om” at gå i skole, mens kun otte procent svarer, at ”de ikke kan lide at gå i skole” eller, at de ”slet ikke synes om at gå i skole”. Andelen af elever, der kan lide at gå i skole er dermed vokset med syv procent siden 2007.

Der har også i år været fokus på mental sundhed, skoletrivsel og rygning. Langt de fleste af skoleeleverne trives både fysisk og psykisk, og lidt færre døjer med overvægt. Undersøgelsen viser desuden, at færre elever ryger. Andelen af rygere er nemlig faldet fra 20 til 13 procent siden 2007, mens antallet af elever der ryger dagligt er faldet fra syv til blot tre procent. Selvom færre unge drikker regelmæssigt, dokumenterer udskolingsundersøgelsen også, at mange unge stadig begynder at drikke tidligt.

Mange er trætte om morgenen

Rådmand Anne-Dorte Krog glæder sig over, at eleverne er blevet gladere for at gå i skole, men bemærker, at undersøgelsen også viser, at mange elever ikke er friske om morgenen, når de skal i skole.

- Vi må gøre noget ved, at 34 procent af eleverne i 8. klasse næsten hver morgen er trætte og uoplagte. Derfor får de ikke det optimale ud af undervisningen og bliver ikke nær så dygtige, som de kunne være blevet, hvis de var friske og parate til at lære noget, siger Anne-Dorte Krog.

I følge rådmanden handler det ikke kun om at få sovet nok om natten, men også om at få nogle gode måltider, så man har nok energi til at komme godt gennem dagen.