8 ting du virkelig bør gøre rent, men ikke altid liiiige har tid til

Bakterier er en kilde til alskens dårligdomme: Dårlig mave, snot, ondt i halsen osv. Men hvordan ser det egentlig ud i dit eget hjem mht. hygiejne?

Et ferie-vikariat som rengøringsassistent på et sygehus afslørede en del steder og ting, der virkelig kan være klamme, og som derfor børe rengøres ofte, hvis man vil undgå helbredsproblemer. Måske kan følgende vejledning hjælpe dig med at spotte de klamme steder og gøre noget ved dem:

1) Køkkensvamp, køkkenklud, opvaskebørste
Et evigt vådt eller fugtigt redskab, hvor gamle madrester og bakterier blomstrer i fuld flor. På et sygehus skal disse gerne renses, vaskes og eventuelt smides ud dagligt. Hvor gammel er din karklud pt.? (Jeg tænkte det nok: Aaddd). 

Prop opvaskebørsten i opvaskemaskinen, når den kører, eller hæld noget kogende vand ud over den, når du laver te. Kludene skal vaskes eller udskiftes meget ofte: Du vurderer selv klamhedsfaktoren her, alt efter hvor ofte du er i køkkenet og bruger den. Svampen kan du evt. også hælde kogende vand ud over. Alternativt kan du lægge den i blød i eddike eller klorin plus vand og skylle den grundigt bagefter.

Nu, du har er i gang, så sørg for at rense alle håndtag, stikkontakter og overflader godt. Hænder er overalt. Det er håndhygiejne ikke nødvendigvis. Så alt, der berøres med hænder, skal tørres af ofte. Det er sygehusets regel nummer et.

Læs også: Nabens cigaretter hænger i gardinerne

2) Køleskabet
Fugt og varme mødes i en perfekt bakteriesump i gummiremmene rundt langs køleskabets låge. På hylderne har lidt gammel mælk og kødsaft sat sine spor, og i lågen, hvor ketchupflasken holder til, er der også et mærke efter flasken.

Klamhedsfaktor: Høj! Det er der, du opbevarer din føde! På sygehuse vurderer kloge mennesker, at køleskabet bør gøres rent en gang om ugen. Så..: I gang med varmt vand og opvaskemiddel eller et skvat eddike.

3) Mens du er i køkkenet: Afkalk lige elkedlen
Den er med garanti ulækker, og kalk er et perfekt skjulested for bakterier. Kog en kvart kedelfuld eddike, skvulp det rundt i kedlen, når den har færdigkogt. Hæld nu vand oven i det kogte eddike, så det rammer maks på kedlen.  Kog igen. Og smid så vandet ud.

Hæld i øvrigt gerne det kogende vand ud i vasken i køkkenet eller på badeværelset – eller ned i afløbet på badeværelset. Eddike og kogende vand har aldrig gjort nogen skade på et afløb, der med garanti er fedtet til af sæberester og endnu mere kalk. Kog gerne en omgang vand bagefter igen, så din næste kop kaffe ikke smager surt.

Læs også: Skal dit skærebræt være plastik eller træ? Se her, hvad der er mest hygiejnisk

4) Nu til badeværelset: Klamhedens højborg
Ingen har lyst til at gøre badeværelset rent. Men ifør dig nogle lange gummihandsker og smør ærmerne op. Smid din sikkert alt for gamle toiletbørste ud til fordel for en ny (den skal skiftes jævnligt på et syghus for at undgå bakterier).

Klorin eller et andet skrapt middel er en god ide at tage i brug på badeværelset. Påført lidt på en våd klud og kør da kluden i ”bananer” (halv cirkler, tæt op af hinanden) rundt på toilettet – som hvis du tørrede krummer af et bord. Pointen er, at du ikke bør gå fra det mindst beskidte sted til det mest beskidte sted - og at et rent område ikke skal rammes af en beskidt klud. Lad gerne et skvat klorin eller WC-rens ætse lidt langs siderne, inden du skyller. 

Det var nok de klammeste post på din liste, men også den, der er stor kilde til smitte og derfor en daglig rengøringspost på et sygehus: En kumme fyldt med kolibakterier, blodrester og tissepletter. Kvalme?

Læs også: 7 jobs jeg aldrig i mit liv ville kunne udføre

5) Hurra for WC-rens
WC-rens er i øvrigt genialt til at fjerne kalkrester i badekabinen, hvis du har helt normale fliser eller glas. Lidl's den hidsigste, billigste og mest farligt udseende rens er et bud. Klinker og marmor er noget lidt andet, og der må du evt. søge hjælp hos sælgeren. 

Hvis du tør, så prøv dig lidt frem i et lille hjørne, før du fordeler WC-rensen ud over fliserne med en klud eller svamp. De rengøringsmidler, der bruges på sygehusene, er oftest skrappere, end dem vi kan købe i supermarkedet. Men badeværelsesrengøring handler kort og godt om at finde noget, der ætser kalk og rengør. Jeg lover, at dit armatur bliver smukt rent, hvis du lader WC-rensen sidde i 10 minutter og tørrer af med en let fugtet klud.

6) Resten af hjemmet 
Rengøring i resten af hjemmet handler om at starte fra toppen og arbejde dig nedefter for at bekæmpe støv. Tag edderkoppespind først (kig i hjørner og fjern med en støvkost).  Støv reoler af med en støvkost eller en klud.

Tør med en fugtig klud med lidt universalrens oven på dørkarmene (vidste du, hvor mange centimeter klamhed, der kan gemme sig der?), langs paneler, i vndueskarmen (og du skifter lige klud i mellemtiden, ikke?), og slut med en støvsugning eller en gulvvask (gisp, hvornår gjorde jeg det sidst).

Læs også: Buffet af bakterier: Så klamt er dit tastatur

7) Væk med støvmiderne
Nu, du er i gang, så overvej lige, om det er tid til at vaske alle støvmiderne ud af halstørklæderne, huerne, vanterne og andet, der hænger eller ligger fremme.

8) Godnat og sov rent
Overvej selvfølgelig også, om det ikke ville være lækkert at vaske miderne og støvet ud af sengetøjet og dynerne, så du kan tage et laaangt bad i din helt rene brusekabine og smutte i seng i en helt ren seng i aften.

Er der noget, sygehuset overser? Eller har du andre tips og tricks til rengøring?

 

Dagens Gossip