80-årig gangster er mistænkt for USA's største røveri

En 80-årig mand står i en opsigtsvækkende retssag i New York anklaget for at have deltaget i et spektakulært kup, hvor der i JFK-lufthavnen blev stjålet fem millioner dollar i kontanter (33 millioner kroner) og smykker for 6,7 millioner kroner.

Kuppet, som fandt sted i december 1978, var forlæg for Martin Scorseses mafiafilm "Goodfellas".

Den anklagede, Vincent Asaro, er ifølge anklagemyndigheden medlem af en af New Yorks ukendte mafiafamilier. Han nægter sig skyldig i anklagerne mod ham - blandt andet drab, røveri og afpresning.

Det var i december 1978, at væbnede gangstere trængte ind i luftfartsselskabet Lufthansas bankhvælving i lufthavnen og stjal en stor mængde smykker og kontanter. Røveriet er det største i USA's historie.

Det vigtigste vidne mod Asaro er Salvatore Vitale, som var den højeste chef i Bonnano-familien - en af de fem kendte, organiserede mafiafamilier i New York. Han er dømt for 11 drab og er nu omfattet af et vidnebeskyttelsesprogram.

Vitale, der igennem et årti har vidnet mod tidligere medsammensvorne, beskriver Asaro som "en ondskabsfuld galning, som afleverede en taske fyldt med juveler til gangsterfamiliens ledere."

Kuppet i JFK-lufthavnen vakte også opsigt, fordi den formodede arkitekt bag det, James Burke, senere dræbte flere af ligaens medlemmer, da han var bange for, at de skulle afsløre ham over for politiet.

Asaros forsvarer, Diane Ferrone, siger, at hele sagen mod hendes klient er baseret på falske vidneudsagn fra folk, der blot ønsker at få nedsat deres egne straffe.

- Når de finder det nødvendigt, lyver de for hinanden, og de lyver for at redde sig selv, sagde hun til nævningene ved det første retsmøde mandag.

Martin Scorseses Oscar-belønnede film om gangsterfamilien Bonnano og kuppet i New York er fra 1990.

Kuppet i lufthavnen var en af USA's mest kendte, uopklarede sager indtil sidste år, da Asaro blev anholdt.

De fleste af de andre formodede deltagere i kuppet er døde eller er blevet dræbt.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip