80-årig overlader julekalender fra 1943 til Den Gamle By

Skrevet af Finn Jensen

|

03/12/2012

Dagens topnyheder

Kalenderen, der er formet som en postvogn med 24 låger, julemand, heste og kusk, begejstrer Den Gamle Bys juleinspektør.

- Det er den slags gaver, der virkelig er med til at gøre mit job sjovt, siger Jens Ingvordsen, Inspektør i Den Gamle By i Aarhus.

Postvognen skifter kusk
- Giveren, Viggo Braad, er nu blevet 80 år, og han synes det er på tide, at kusken skiftes ud. Den rolle vil jeg påtage mig med stor fornøjelse, siger Jens Ingvordsen.

Da Viggo Braad som dreng boede i København, fik han denne Børnenes Jule-Postvogn  i julen 1943. Hvert år siden da har denne kalender varslet julens komme i hans hjem.

Kalenderen skulle genbruges
Lågerne blev åbnet forsigtigt, for kalenderen skulle genbruges.
Børnenes Jule-Postvogn er fremstillet af papirvarefirmet L. Levison Junr. i København.

Firmaet var førende leverandører af julekalendere til danske børn, og kalenderen blev første gang optrykt i 1941, og blev solgt for 2,50 kroner. For det beløb kunne man dengang købe 4-5 rugbrød.

Givere af især de ældre kalendere fortæller gang på gang, at låger blev lukket meget forsigtigt op, så de senere kunne lukkes igen og kalenderen blive gemt til næste jul. Dengang blev en julekalender ikke kasseret efter jul, bare fordi alle låger havde været åbnet en enkelt gang.

Tredimensionelle kalendere
I slutningen af 1930'erne begyndte de danske julekalenderfirmaer at fremstille tredimensionelle kalendere, som man selv skulle samle.

Kalenderne var meget populære i 1940'erne og 1950'erne.

Foto: Postvognen var til ære for fotografen opstillet i Den Gamle Bys Julehus, men bliver først udstillet ved en senere lejlighed.