82 mønter fra 1300-tallet er fundet nær Viborg

Efter en afsøgning med metaldetektor af en mark nær Viborg fandt tre medlemmer fra Midtjysk Detektorforening 82 mønter. Det oplyser Viborg Museum.

Mønterne er formentlig gemt af vejen en gang i første halvdel af 1300-tallet og går under betegnelsen borgerkrigsmønter. Morten Nielsen, der er formand for Midtjysk Detektorforening, var en af de tre, der fandt skatten.

- Det er jo ikke ualmindeligt at finde borgerkrigsmønter, når vi afsøger marker omkring middelalderlige byer og landsbyer, men når vi finder så mange fra en samlet nedlæggelse, så sætter det virkelig tankerne i gang om hvorfor? Og hvem?, siger han i en pressemeddelelse.

De tre medlemmer af detektorforeningen stillede frivilligt op for at hjælpe med at afsøge området med metaldetektorer. Det skete som afslutning på en anden udgravning af en bebyggelse fra den yngre jernalder samme sted.

Men med næsten 1000 år mellem bebyggelsen fra jernalderen og møntskatten, er der ingen kobling mellem de to ting.

Museumsinspektør på Viborg Museum, Mikkel Kieldsen, er begejstret for fundet, selvom det ikke er nyt, at der er fundet borgerkrigsmønter.

- Nu har jeg haft at gøre med detektorforeningen i ti år her på museet, og vi har aldrig fået sådan en samlet nedlæggelse af borgerkrigsmønter, siger han til Ritzau.

- Man bliver bekræftet i, at det har været ufredstider på det her tidspunkt i 1300-tallet. Der har været en, der har haft de her mange mønter og følt sig presset nok til at grave dem ned på en mark, siger Mikkel Kieldsen.

Museumsinspektøren kan dog ikke sige noget om, hvor meget mønterne er værd.

- Det var en mønttype, der var rigtigt mange af, men lige præcis værdien af dem, har vi svært ved at fastsætte, siger han.

Da området omkring møntskatten bliver set som helt gennemsøgt, bliver der ikke foretaget yderligere udgravninger eller undersøgelser på stedet.

Møntskatten bliver udstillet på Viborg Museum i uge syv.

/ritzau/

 

Dagens Gossip