9 tips til flere kostfibre

Skrevet af Aller Media

17/01/2014

Dagens topnyheder

Engang blev antioxidanter på det nærmeste udråbt som vejen til varig helse, men nu har kostfibrene fra det planteriget næsten afløst antioxidanterne som vidundermiddel.

Og meget tyder på, at spis mere mad med et højt indhold af kostfibre bør være et af de budskaber, vi i den grad skal tage til os fra den bugnende mængde af kostråd.

5 udskældte madvarer du gerne må spise. Find dem på søndag.dk

Fødevarestyrelsen anbefaler indtagelse af 25–35 gram kostfibre dagligt gennem maden. Men kostundersøgelser viser, at danskerne i gennemsnit spiser 20 gram kostfibre om dagen. Og der er mange gode sunde grunde til at spise nok fuldkorn, lyder det fra SØNDAGs diætist Anne W. Ravn.

- Personer, der spiser mange kostfibre, lever længere end dem, der spiser færre. Kostfibre regulerer vores appetit ved at mætte godt. De er også med til at stabilisere blodsukkeret, fremme fordøjelsen og forebygge forstoppelse. Fibrene bliver ved med at poppe op, hver gang forskerne undersøger, hvilken mad der effektivt kan beskytte os mod livsstilssygdomme som hjerte-kar-sygdomme, sukkersyge eller overvægt. Det gælder fibre fra både fuldkorn, frugt og grønsager, lyder det fra hende.

Det er ikke kun fuldkorn der beskytter mod sygdom. Pangfarvede grøntsager beskytter mod kræft. Hvorfor? Se hvilke på søndag.dk

Men er du i tvivl om, hvordan du får kostfibre nok? Her får du 9 tips til at få flere kostfibre

• Køb brød og morgenmadsprodukter med det orange fuldkornslogo på, og vælg gerne det, der indeholder mere end 8 g kostfibre pr. 100 g.

• Erstat almindelig hvid pasta med fuldkornspasta.

• Brug havregryn i frikadellerne i stedet for hvidt mel.

• Kom hele kogte hvedekerner i salater.

• Erstat noget af det hvide mel med fuldkornshvedemel, når du bager brød og muffins.

• Byt en eller flere af dine skiver hvidt brød ud med fuldkornstyperne.

• Prøv fuldkornsknækbrød til eftermiddagshygge eller aftenkaffen.

• Spis klapsammenmadder, så er det lettere at spise mere brød i forhold til pålæg.

• Spis brune ris i stedet for polerede.

Redigeret af redaktionen, SØNDAG/NewsDesk  Aller Media