99 dage til total solformørkelse på Færøerne

Om nøjagtig 99 dage vil en total solformørkelse kunne opleves på Færøerne. Det sjældne fænomen sker gennemsnitligt en gang hvert 375. år for et bestemt område, og øgruppen er allerede i fuld gang med at forberede sig på det komplette mørke.

Et pludseligt temperaturfald, en ændring i farven på himlen, fugle og dyr som opfører sig mærkeligt og bliver helt tavse, er noget af det, der sker i naturen umiddelbart inden en solformørkelse.

En total solformørkelse finder sted, når månen er perfekt afstemt med både solen og månen. Set fra Jorden ser det ud til, at solen er helt dækket af månen, så der opstår et par minutters totalt mørke midt på formiddagen.

Solformørkelsen finder sted 20. marts næste år klokken 10.41 (klokken 9.41 færøsk tid). Den strækker sig fra det nordlige Skotland over Færøerne til Svalbard. På nuværende tidspunkt har mange bestilt rejse og overnatning, og der er kun få pladser tilbage.

- Endnu kan vi ikke sige noget om vejret 20. marts på grund af de meget omskiftelige klimatiske forhold på og omkring Færøerne. Men man kan da være heldig at opleve solformørkelsen fra jorden, siger meteorolog Michael Skelbæk, DMI.

Han peger på, at Færøerne ofte er hjemsøgt af et lavtliggende, tæt skydække, som i værst fald kan skjule den formørkede sol. Det sikreste er derfor at befinde sig i et fly over skyerne, men der mister man samtidig oplevelsen af, at livet på jorden går i stå.

Udsigten fra et fly i 11 kilometers højde er en helt sikker måde at opleve solformørkelsen på. Magasinet Illustreret Videnskab arrangerer en flyrejse til Færøerne, hvor man kan opleve det uhyre sjældne fænomen højt over det mulige nordatlantiske skydække.

Solformørkelsen vil også kunne registreres i Danmark, men den vil langt fra være total som i Nordatlanten.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip