Åbenmundet spanier skal slå bro mellem klima og energi

Connie Hedegaards post som klimakommissær bliver sløjfet i Jean-Claude Junckers kommende kommission, som er blevet offentliggjort onsdag. I stedet står spanske Miguel Arias Cañete til at varetage jobbet som både klima- og energikommissær.

Cañete er tidligere spansk landbrugsminister og har siddet i den borgerlige EPP-gruppe i EU-Parlamentet.

Desuden har han indtil 2012 været bestyrelsesformand for firmaet Petrolifera Ducar S.L, som tanker olie på skibe til havs - en metode som beskyldes for at forårsage spild af olie.

Margrete Auken (SF) sidder i EU-Parlamentets miljøudvalg og kan ikke forestille sig, at hendes gruppe i parlamentet, De Grønne, kan godkende en kommission med Cañete på den post.

- Juncker har udset sig en kulsort spansk konservativ med både rødder og fingre i olieindustrien til at lede EU's klima- og energipolitik. Hvor pinligt.

- Hans tidligere udtalelser om kvinder tydet også på at han ikke er den hurtigste knallert på molen

Cañete undskyldte under en tv-debat under valgkampen i foråret, at han ikke kunne fremføre sine argumenter så stærkt som ønsket, fordi der var kvinder med.

- For hvis du misbruger din intellektuelle overlegenhed, eller hvad man nu vil kalde det, så ender du med at ligne en mandschauvinist, som trænger en forsvarsløs kvinde op i en krog, sagde han.

Da den kvindelige interviewer bad Cañete om at forklare sig, fortsatte han med at beklage, at han ikke var i debat med Spaniens mandlige socialistleder, for over for ham kunne han "sige alle mulige vilde ting, men over for en kvinde bliver det opfattet anderledes. Sådan er det bare".

Jean-Claude Juncker forsikrer på et pressemøde onsdag, at han ikke forventer problemer.

- Jeg er overbevist om, at hr. Cañete i den allerførste sætning, han siger i parlamentet, vil gøre det helt klart, at han ikke er den, folk tror, han er.

Administrerende direktør i Greenpeace, Mahi Sideridou, mener, at Cañete er et overraskende valg.

- En kompetent og proaktiv kommissær kunne hjælpe EU med at styre mod nedskæringer på CO2-udslip og et rent, effektivt system. Det er en helt vital rolle, og Cañete er et overraskende valg, når man tænker på hans forbindelser til olieindustrien.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip