Åbenmundet spanier skal slå bro mellem klima og energi

Connie Hedegaards post som klimakommissær bliver sløjfet i Jean-Claude Junckers kommende kommission, som er blevet offentliggjort onsdag. I stedet står spanske Miguel Arias Cañete til at varetage jobbet som både klima- og energikommissær.

Cañete er tidligere spansk landbrugsminister og har siddet i den borgerlige EPP-gruppe i EU-Parlamentet.

Desuden har han indtil 2012 været bestyrelsesformand for firmaet Petrolifera Ducar S.L, som tanker olie på skibe til havs - en metode som beskyldes for at forårsage spild af olie.

Margrete Auken (SF) sidder i EU-Parlamentets miljøudvalg og kan ikke forestille sig, at hendes gruppe i parlamentet, De Grønne, kan godkende en kommission med Cañete på den post.

- Juncker har udset sig en kulsort spansk konservativ med både rødder og fingre i olieindustrien til at lede EU's klima- og energipolitik. Hvor pinligt.

- Hans tidligere udtalelser om kvinder tydet også på at han ikke er den hurtigste knallert på molen

Cañete undskyldte under en tv-debat under valgkampen i foråret, at han ikke kunne fremføre sine argumenter så stærkt som ønsket, fordi der var kvinder med.

- For hvis du misbruger din intellektuelle overlegenhed, eller hvad man nu vil kalde det, så ender du med at ligne en mandschauvinist, som trænger en forsvarsløs kvinde op i en krog, sagde han.

Da den kvindelige interviewer bad Cañete om at forklare sig, fortsatte han med at beklage, at han ikke var i debat med Spaniens mandlige socialistleder, for over for ham kunne han "sige alle mulige vilde ting, men over for en kvinde bliver det opfattet anderledes. Sådan er det bare".

Jean-Claude Juncker forsikrer på et pressemøde onsdag, at han ikke forventer problemer.

- Jeg er overbevist om, at hr. Cañete i den allerførste sætning, han siger i parlamentet, vil gøre det helt klart, at han ikke er den, folk tror, han er.

Administrerende direktør i Greenpeace, Mahi Sideridou, mener, at Cañete er et overraskende valg.

- En kompetent og proaktiv kommissær kunne hjælpe EU med at styre mod nedskæringer på CO2-udslip og et rent, effektivt system. Det er en helt vital rolle, og Cañete er et overraskende valg, når man tænker på hans forbindelser til olieindustrien.

/ritzau/

 

Dagens Gossip