Åh nej: Fødevarestyrelsen advarer mod at spise for meget chokolade

Tungmetallet Cadium er farligt, hvis man indtager det i store mængder. Det ophobes i lever og nyrer.

Desværre indeholder nogle af de rigtigt sjove fødevarer større mængder af Cadium.

Solsikkekerner, hørfrø, rejer, krabbekød, muslinger, kakao og mørk chokolade er nogle af de værste Cadium-syndere. Det får nu Fødevarestyrelsen til at advare mod at indtage for meget af de fødevarer.

- Da Cadium findes i alle basisfødevarer, er det vigtigt at justere indtaget af fx hørfrø, som har et højt indhold. Tilsvarende kan fødevarer som muslinger, rejer og mørk chokolade bidrage væsentligt ved højt indtag, skriver styrelsen på sin hjemmeside

Især advarslen mod at indtage for meget mørk chokolade kan formentlig få mange chokoladeelskere til at knibe en tåre.

Læs også: Ny chokolade modvirker rynker og får dig til at se yngre ud

- Der er geografiske forskelle mellem indholdet af cadmium, men der er også forskelle på anvendelsen af kakaoen. Fin chokolade med specifik oprindelse og som markedsføres som ”fine chocolate” eller ”chocolate of special origin” fx med et kakoindhold på 50-70 % er typisk meget eksklusive produkter med et højt indhold af cadmium. De markedsføres ofte med, at kakaobønnen kommer fra et bestemt område og ikke er et blandingsprodukt, skriver Fødevarestyrelsen.

Meget chokolade produceres typisk af en blanding af kakaomasse og kakaosmør samt sukker. I mørk chokolade er kakaoindholdet typisk på 60-70 %.

Mælkechokolade indeholder desuden mælk/fløde og har normalt et lavere kakaoindhold på under 30 %. Det lavere kakaoindhold betyder, at cadmiumindholdet også er lavere.

- Hvis man køber en plade mørk chokolade på 100 gram vil den typisk indeholde 0,02 mg cadmium (20 mikrogram). Det svarer nogenlunde til den mængde cadmium en voksen kan tåle at få dagligt, forklarer Sundhedsstyrelsen videre.

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip