Aarhus-borgmester: Vi kunne sagtens have huset Diis

Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard (S), finder det skuffende, at Socialdemokraterne i Folketinget ikke vil bakke op om at udflytte Dansk Institut for Internationale Studier (Diis) til Aarhus.

- Vi havde helst set, at man kunne videreudvikle og udbygge det faglige miljø ved en placering af Diis her. Men vi må også tage til efterretning, at det er en beslutning, der skal træffes på Christiansborg, siger han.

Regeringen har ønsket at udflytte instituttets 88 stillinger som en del af en udflytning på knap 4000 statslige arbejdspladser, som regeringen præsenterede i oktober sidste år.

Men beslutningen om at flytte netop Diis har mødt kraftig kritik fra blandt andet instituttet selv og tidligere udenrigsministre. Sidstnævnte personer, tror Jacob Bundsgaard, især har påvirket politikerne i Folketinget.

- Man kan konstatere, at der er tidligere udenrigsministre på tværs af partierne, der har kastet sig ind i kampen, for at Diis skal blive liggende i København. En gang imellem så ser verden lidt forskellig ud, alt efter hvor man ser den fra, og det er nok også tilfældet her, siger han.

Et af de problemer, som kritikere har fremhævet ved en udflytning af Diis, er, at næsten alle instituttets samarbejdspartnere er placeret i København.

Alligevel mener Jacob Bundsgaard sagtens, at Aarhus kunne have huset instituttet.

- Der er et stærkt fagligt miljø i Aarhus, og der vil man formentlig sagtens kunne have udviklet Diis også i fremtiden, lyder det.

Borgmesteren respekterer dog, at beslutningen træffes på Christiansborg. Men står det til ham, skal Aarhus have del i andre udflytninger i fremtiden. Udflytningerne skal nemlig fortsætte, hvis man mener det politiske projekt seriøst.

- Så må man klø på med næste bølge af udflytninger, siger han.

Udflytningen af instituttet kræver modsat de andre udflytninger en lovændring og dermed et flertal i Folketinget.

/ritzau/

 

Dagens Gossip