Aarhus-moské er base for danske Syrien-krigere

En moské på Grimhøjvej 7 i Aarhus spiller en fremtrædende rolle i antallet af danskere, der er rejst fra Danmark for at deltage i kampene i det borgerkrigshærgede Syrien.

Ifølge Østjyllands Politi er 27 personer fra Aarhus rejst til Syrien, og Aarhus Kommunes SSP-kontor oplyser, at 22 af disse har haft deres gang i moskeen.

Det skriver Jyllands-Posten lørdag.

- Vi lytter til forældrene og nogle af de unge, som rejser frem og tilbage. De siger alle, at der foregår noget omkring moskeen.

- Men præcis hvad det er, har vi svært ved at gå ind i med de kontakter, vi har, forklarer politikommissær Allan Aarslev fra den kriminalpræventive sektion i Østjyllands Politi.

I moskeen er unge blandt andet blevet undervist af den kontroversielle imam Abu Ahmed og Abu Ubaydillah, der har kaldt den tidligere leder af al-Qaeda Osama bin Laden for sin "elskede."

Abu Bilal, der er fast imam på Grimhøjvej, tager afstand fra danskere, der kæmper i Syrien.

- Det er naboerne, som støtter Syrien. Ikke folk fra Danmark og Australien, siger han til Jyllands-Posten.

Han tilføjer, at han ikke kendte til de 22 personer, før politiet kontaktede ham.

Under krigen i Syrien er 11 af de personer, der er rejst fra Danmark for at deltage i kampene, blevet dræbt. I alt er mindst 90 taget af sted til det blodige opgør, vurderes det i den seneste vurdering af terrortruslen mod Danmark.

Ifølge PET har de krigere, der vender tilbage, stor gennemslagskraft i ekstremistiske miljøer. Efterretningstjenesten kontakter blandt andet lærere, socialarbejdere og religiøse ledere for at få dem til at forsøge at tale unge fra at drage i krig i Syrien.

Der er ikke tidligere set så mange danskere, som på så kort tid er rejst til en krigszone, vurderer PET.

/ritzau/

 

Dagens Gossip