To års fængsel til dansk nynazist for at sprede nazipropaganda i Østrig

19/01/2015 19:58

Jesper Larsen

Nyheder

Mest læste i dag

Den 32-årige danske nynazist, Leon Mathiasen, blev i dag idømt to års fængsel for at sprede nazistisk propaganda på Facebook og på sin blog. 

Dommen faldt ved retten i den østrigske hovedstad Wien, hvor den 32-årige nynazist læser kemi og historie på universitetet. 

Retten besluttede, at seks måneder af dommen skal afsones, mens den resterende del gøres betinget. Et udfald der dog hverken gjorde forsvarer eller anklager tilfredse, for begge parter valgte at anke dommen på stedet. 

- Han ville have genindført centrale dele af nationalsocialismen igen, forklarede anklagerens hovedvidne, dataspecialisten og ekspert i nazistiske bevægelser på internettet, Uwe Sailer, ifølge det østrigske nyhedsbureau APA. 

Ulovlige ytringer på dansk

Han blev derudover fundet skyldig at at udbrede racistiske og islamofobiske holdninger. 

Leon Mathiasen var dog alt andet end tilfreds med retssagen. Han anerkendte ikke retten som en legitim myndighed, og nægtede derfor at rejse sig for dommeren og nævningene.

Under sagen kaldte Leon Mathiasen anklagerne for 'absurde' og 'en krænkelse af menneskeretiighederne', ligesom han påpegede, at en stor del af de ulovlige ytringer var foregået på dansk, og derfor ikke burde været et emne for en østrigsk domstol.

- Hvis jeg ville henvende mig til et østrigsk publikum, skule jeg have skrevet det på tyrkisk, sagde han ifølge APA. 

Snittede hagekors i fængslet

Leon Mathiasen mente desuden, at sagen ikke var op til en dommer at vurdere, men burde forholdes for historikere. 

Selvom begge parter ankede dommen, så står Leon Mathiasen muligvis overfor en ny seperat retssag. 

Ifølge anklageren i sagen havde danskeren snittet et hagekors i sin celle d. 30 december, da han sad varetægtsfængslet i sagen. Derudover havde han skrevet 'frihed for Gottfried Küssel', der er en af Østrigs mest prominente højreradikale .