Årsdag for Chávez' død fejret med både fest og uro

Venezuela markerede årsdagen for den omstridte Hugo Chávez' død med både højtidelige ceremonier og sammenstød mellem demonstranter og regeringstropper.

Landets præsident Nicolas Maduro førte torsdag an i en militærparade, der inkluderede kampvogne og jagerfly, og soldater affyrede en kanonsalve på tidspunktet for Chávez' død, klokken 16.25 lokal tid.

Mindehøjtidelighederne blev forstyrret af sammenstød i hovedstadens østlige middelklasseområde, hvor hundredvis af regeringsfjendtlige studerende gik på gaden for at vise deres utilfredshed med præsidenten.

Omkring 200 regeringssoldater og seks pansrede lastbiler affyrede tåregas mod demonstranter, som svarede igen med brandbomber, efter de havde blokeret flere af vejene.

Chávez døde som 58-årig efter 14 år ved magten, da han tabte kampen til kræft 5. marts sidste år. Den tidligere venstrefløjsleder var blandt andet berygtet for sit svovlholdige sprogbrug mod ærkefjenden USA.

Maduro erklærede torsdag ved gravstedet, at han ville afbryde alle forbindelser til Panamas regering, efter at landet har ønsket at få indkaldt de nord- og latinamerikanske lande til møde for at drøfte de seneste ugers uroligheder i Venezuela.

Demonstrationerne begyndte 4. februar. De studerende, som fører an i protesterne, siger, at socialistiske Maduro er inkompetent og uden politisk vilje til at bekæmpe korruption, høj kriminalitet, inflation og mangel på basale fødevarer.

Mindst 18 mennesker er blevet dræbt og snesevis er blevet såret, siden urolighederne begyndte.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip