Abbas-tale i FN får USA og Israel op i det røde felt

USA kritiserer fredag aften den palæstinensiske leder Mahmoud Abbas i kraftige vendinger, efter at han ifølge USA holdt en "provokerende" tale ved FN's Generalforsamling i New York.

- Præsident Abbas' tale i dag (fredag, red.) indeholdt provokerende betegnelser, der var dybt skuffende, siger Jen Psaki, talskvinde for USA's udenrigsministerium.

I sin tale til de 193 FN-lande krævede Mahmoud Abbas et stop for den israelske besættelse af Gaza, og han beskyldte Israel for at begå "folkedrab i Gaza."

Derudover hævdede Abbas, at det palæstinensiske folk står over for en fremtid med den "mest afskyelige form for apartheid" under israelsk overherredømme.

- Sådanne provokerende udtalelser er destruktive og underminerer kampen for at skabe en positiv stemning og genskabe tilliden mellem parterne, siger Jen Psaki.

Israels udenrigsminister, Avigdor Lieberman, kalder Abbas tale i FN for "diplomatisk terrorisme"

Udgangspunktet for Mahmoud Abbas' beskyldninger mod Israel var den seneste krig mellem Hamas og Israel hen over sommeren. En krig, der kostede flere end 2100 personer livet i Gaza, hvoraf de fleste var civile. Derudover blev en stor del af det tætbefolkede områdes bygninger ødelagt af israelske bombe- og artilleriangreb.

Palæstinenserne har tidligere truet med at trække Israel for Den Internationale Straffedomstol i Haag for krigsforbrydelser. Det har palæstinenserne mulighed for, fordi de i 2012 fik status af observatørnation i FN.

Abbas kom dog ikke med nye trusler i den retning i sin tale.

Han sagde dog, at palæstinenserne vil fremlægge et resolutionsforslag i FN's Sikkerhedsråd, der skal genoptage forhandlingerne om at opnå en endelig aftale om en tostatsløsning mellem de stridende parter.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip