Abdullah boykotter omtælling efter afghansk valg

Omtællingen af det afghanske præsidentvalg balancerer onsdag på randen af kollaps. Begge kandidater Abdullah Abdullah og Ashraf Ghani har beordret deres observatører til at forlade omtællingsstederne.

Abdullah Abdullah, der hævder, at der er begået massiv valgsvindel mod ham, truer med at trække sig helt ud af omtællingen.

- Vi vil ikke deltage i processen i dag, og måske vil vi ikke deltage mere overhovedet, siger Fazel Aqa Hussain Sancharaki, der er talsmand for Abdullahs valgkampagne.

Omtællingen bliver overvåget af FN, og ifølge talsmanden er Abdullahs folk nu i dialog med FN om situationen.

- Vi har samtaler i gang med FN. Hvis vi når en aftale, kommer vi tilbage. Hvis ikke, er det slut, siger Fazel Aqa Hussain Sancharaki.

Meldingen fra Abdullah har fået modkandidaten Ashraf Ghani til også at hive sine observatører hjem fra omtællingsstederne, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge Reuters er omtællingen blevet afbrudt midlertidigt, men den vil blive genoptaget, selv om rivalerne har kaldt deres observatører tilbage.

Den tidligere udenrigsminister Abdullah Abdullah ser umiddelbart ud til tabe præsidentvalget til Ashraf Ghani, der har en fortid som finansminister.

Anden runde af præsidentvalget fandt sted 14. juni. I juli afviste Abdullah valgkommissionens tal, der viste, at Ghani havde vundet valget.

I starten af august fastslog de to kandidater imidlertid, at de var enige om at danne en samlingsregering, uanset hvem der vandt valget.

Aftalen kom i stand, efter at USA's udenrigsminister, John Kerry, under et besøg i Kabul overtalte begge parter til, at de afgivne stemmer ved anden valgrunde af præsidentvalget på ny skulle granskes.

Indsættelsen af den nye præsident, der oprindeligt skulle være sket den 2. august, er blevet udskudt, til genoptællingen er gennemført.

Håbet er, at den nye præsident kan deltage i Natos topmøde i Wales i begyndelsen af december.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip