Abdullah gør krav på sejr i optrappet afghansk krise

Den afghanske præsidentkandidat Abdullah Abdullah gør krav på sejren ved Afghanistans omstridte præsidentvalg, hvor han hævder, at omfattende valgsvindel er grunden til, at han ligger nummer to i henhold til de foreløbige valgresultater.

Udmeldingen fra Abdullah øger frygten for, at ustabilitet og etnisk uro tager til efter præsidentvalget.

I en tale til tusindvis af tilhængere i Kabul tirsdag lovede Abdullah, at han vil kæmpe videre for at vinde præsidentposten, men han bad sine støtter, der opfordrede ham til at danne en "parallel regering", om at udvise tålmodighed.

- Vi er stolte, vi respekterer befolkningens stemme. Vi er vinderne. Uden tvivl eller tøven vil vi gå imod det falske valgresultat. Vi vil ikke acceptere det - ikke i dag, ikke i morgen, aldrig, tilføjede han.

Men Abdullah opfordrer afghanerne til at holde fast ved den nationale enhed.

Ifølge valgkommissionen fik Abdullah 43,6 procent af stemmerne ved anden valgrunde 14. juni, mens hans modkandidat, Ashraf Ghani, fik 56,4 procent.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, advarer om, at USA kan lukke for bistanden, hvis den demokratiske proces bliver undergravet.

- Jeg har noteret mig meldinger om protester i Afghanistan og antydninger om en "parallel regering" med dyb bekymring, siger han og understreger, at USA forventer, at Afghanistans valginstitutioner foretager en fuldstændig og grundig gennemgang af alle rimelige beskyldninger.

- Men ethvert forsøg på at tage magten med ulovlige midler vil koste Afghanistan dets finansielle og sikkerhedsmæssige støtte fra USA og det internationale samfund, lyder advarslerne.

Flere end otte millioner stemte ved valget. Det er langt flere end ventet i det tilbagestående og voldshærgede land, hvor 13,5 millioner var stemmeberettiget.

Det endelige valgresultat ventes at ligge klar om et par uger.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip