Abe kommer sikkert hjem fra rumrejse

Iran har lørdag bragt en abe sikkert tilbage til jorden, efter den havde været sendt ud i rummet i forbindelse med landets omstridte ballistiske raketprogram.

Præsident Hassan Rouhani lykønskede de videnskabsfolk, som var involveret i missionen, i en erklæring til Irans officielle nyhedsbureau, Irna.

I januar meddelte Iran, at det havde gennemført en mission med at sende en abe ud i rummet. Men missionens succes var omstridt, da den abe, som blev vist for offentligheden, var en anden end den, der var blevet sendt ud i rummet.

Et tidligere iransk forsøg på at sende en abe ud i rummet mislykkedes i september 2011.

Det iranske rumprogram vækker bekymring i Vesten, da der er frygt for, at Teheran forsøger at udvikle en teknologi, som gør landet i stand til at anvende atomvåben.

Et ballistisk missil har en så stor rækkevidde, at det kan afsendes fra et kontinent og ramme et mål på et andet kontinent. I en atomkrig ville de fleste af atomvåbnenes ødelæggelser stamme fra disse missiler.

Alle fem nationer med fast sæde i FN's Sikkerhedsråd - USA, Rusland, Kina, Storbritannien og Frankrig - har interkontinentale missiler. Indien er langt henne i udviklingen af et interkontinentalt missil.

En epokegørende aftale, der skal afslutte krisen omkring Irans omstridte atomprogram, kan blive bragt i fare, efter at USA har udvidet dets såkaldte sorte liste over enkeltpersoner og virksomheder, som menes at have overtrådt sanktionerne mod Iran.

I aftalen, der blev underskrevet i november, hedder det, at USA ikke må indføre nye sanktioner mod Iran, mens den midlertidige aftale gælder.

Amerikanerne siger, at deres sorte liste - og udvidelsen af den - er en håndhævelse af de allerede eksisterende sanktioner, mens Iran siger, at amerikanerne handler imod "ånden i atomaftalen". Rusland erklærer sig enig med Iran.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip