Aber på springtur skal lokkes frem fra skjulested med godter

Et stort bur fuldt med frugter skal lokke berberaber frem fra deres skjul.

Sådan lyder ejeren af Munkholm Zoo's nødplan, efter at fire berberaber lørdag stak af fra den zoologiske have i Balle syd for Grenaa.

Aberne nyder fortsat friheden søndag formiddag, hvor tre aber er spottet i et lille stykke tæt skov ved en gammel gård i nærheden af den zoologiske have, oplyser Benny Johansen, der ejer Munkholm Zoo.

Den sidste abe er med høj sandsynlighed også inde i den lille granskov, da berberaber er flokdyr og holder sig sammen.

Søndagens jagt starter med bedøvelsespile. Det gjorde den også lørdag, men her befandt aberne sig for højt oppe i træerne til, at man kunne ramme dem med pilene.

Nu skal de lokkes ned fra træerne med frugt, så aberne er inden for rækkevidde, når dyrlægen står klar med pilene.

- Vi står på lur bag den gamle bygning og håber på, vi kan ramme dem. Vi kan se dem sidde oppe i træerne, så det er lidt frustrerende, siger Benny Johansen.

Hvis det ikke lykkedes den tilkaldte dyrlæge at ramme aberne på jorden, skal et stort bur fyldt med frugt bruges til at indfange dem, oplyser han.

Folk i lokalområdet har både ringet og været forbi for at tilbyde deres hjælp. Men der er desværre ikke så meget at gøre ud over at bruge bedøvelsespile eller bure til at fange aberne.

Der er nemlig mange aspekter i det at fange berberaber, som kan gøre det svært at få fingre i dem, oplyser Benny Johansen.

- Vi kan kun ramme aberne med bedøvelsespilene en ad gangen, og der går lige et par minutter, inden bedøvelsen virker.

- Det kan være et problem, hvis de løber bedøvede ind i skoven, og vi derefter ikke kan finde dem, siger han.

Hvis man kommer gående i området og er så heldig at få øje på berberaberne, skal man blot stoppe op og nyde synet.

Aberne er ifølge Benny Johansen sky og vil derfor ikke komme ned til en. Nærmer man sig med et net, vil de være for hurtige til, at man kan nå at fange dem.

- De er hurtige sådan nogle aber, som Benny Johansen selv siger.

De to hunaber og to hanaber er kommet ud af den zoologiske have ved at pille et hul i en rådden træplade, der dækkede et hul i hegnet.

Berberaberne har boet sammen i Munkholm Zoo i fire år og er købt fra andre zoologiske haver. De har aldrig før været uden for fangenskab.

/ritzau/

 

Dagens Gossip