Abortmodstandere truer Spaniens regering

Titusindvis af spaniere truer med at stemme imod den konservative regering ved næste valg, medmindre den indfører skrappere restriktioner for, hvornår en kvinde kan få abort.

Der er parlamentsvalg i Spanien næste år.

- Hver liv tæller, lyder slagordene fra aktivisterne, der er kommet til hovedstaden Madrid fra hele landet for at vise, hvad de mener om abortlovgivningen.

Der blev piftet højlydt, da demonstrationen bevægede sig forbi hovedkvarteret for det konservative parti, PP.

Premierminister Mariano Rajoy lovede inden valget i 2011, at han ville stramme abortlovgivningen. Men i september i fjor skiftede han mening og tog planerne af bordet på grund af uenighed i PP.

Arkitekten bag abortreformen, Alberto Ruiz-Gallardon, gik samtidig af som justitsminister.

Det fik mange konservative tilhængere til at knurre, og nu truer de så med at vende Rajoy og PP ryggen, når der næste år skal stemmes.

- Rajoy, vi stemmer ikke, stod der på et banner ved demonstrationen.

- Jeg er skuffet. Det her kan ændre på valget, siger den 50-årige Vicente Romero, der er PP-aktivist, og som er rejst til hovedstaden med en gruppe fra sin kirke.

- Abort er ikke en ret. Abort er en tragedie, tilføjer han.

Ruiz-Gallardons reform ville have sat en stopper for kvinders ret til fri abort frem til svangerskabets uge 14.

I stedet skulle abort kun være tilladt i tilfælde af voldtægt, hvis altså voldtægten var politianmeldt.

Desuden kunne abort i henhold til reformforslaget komme på tale, hvis læger anbefalede det af helbredsmæssige eller psykiske årsager.

Grupperne af abortmodstandere, der organiserede lørdagens protester, kræver, at regeringen vækker reformforslaget til live igen og vedtager det.

- Regeringen og partiet begår forræderi mod valgløfterne og mod deres vælgere, hedder det i et manifest, som grupperne har vedtaget.

/ritzau/AFP

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip