AC Børnehjælp: Adoptioner bliver gennemført trods lukning

admin

|

10/01/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Mellem 40 og 50 par er allerede blevet matchet med deres kommende adoptivbarn gennem AC Børnehjælp. De kommer stadig til at kunne hente deres børn hjem, oplyser bureauet.

- De skal ikke være bekymrede. Det er meget vigtigt, at de par, der er matchet med et barn, ikke kommer i tvivl om, at vi kan fortsætte med at arbejde med deres sager, siger Pia Brandnes, som er bestyrelsesformand i AC Børnehjælp, til Ritzau.

Socialminister Annette Vilhelmsen (SF) har fredag varslet adoptionsbureauet AC Børnehjælp om en foreløbig suspension af retten til at formidle nye adoptioner.

Bureauet har fået suspenderet deres ret til at tage imod tilmeldinger samt til at klargøre og udsende nye sager til udlandet, oplyser Pia Brandnes. Men altså ikke til at gennemføre de sager, de allerede er ved at behandle.

- Dem, der står på venteliste, bliver stående, hvor de står. Vi behandler også deres sager videre, siger hun.

Omkring 400 par står i øjeblikket på venteliste, oplyser bestyrelsesformanden.

Suspenderingen kommer oven på et langt forløb med problemer i AC Børnehjælp. Bureauet fik i en tilsynsrapport fra 2013 skarpe anmærkninger for at have rod i økonomien.

Eksempelvis fremgik det, at bureauet gennem syv måneder i 2012 slet ikke bogførte sine udgifter. Det kaldte Ankestyrelsen "yderst kritisabelt, helt uacceptabelt og i strid med almindelige gældende principper for forsvarlig økonomistyring".

Den manglende bogføring er også blevet udnyttet kriminelt.

Således begik en medarbejder underslæb for 460.000 kroner af penge, bevilget til hjælpeprojekter for børn og familier i nogle af AC Børnehjælps samarbejdslande.

For at dække hullet i kassen sendte AC Børnehjælp efter oktober 2012 hele fire ekstra regninger ud til de 400 par, som stod på ventelisten. Den seneste på 15.000 kroner kom i august 2013.

Ankestyrelsen har desuden kritiseret, at ansøgere til at adoptere børn fra Colombia er blevet tilbudt at skrive under på, at de er villige til at tage imod "et negridt barn".

Det er i strid med FN's børnekonvention, sagde Ankestyrelsen.

- Baggrunden for det, der sker nu, er nogle problemer, vi har kendt til i nogen tid, siger Pia Brandnes, der af bestyrelsen i marts 2013 fik til opgave at rydde op i problemerne.

- Der er ikke nogle overraskelser i det, vi bliver kritiseret for, og det er heller ikke urimeligt.

- Vi arbejder selvfølgelig på at få løst problemerne. Men når man har mange forskellige problemer på en gang, tager det noget tid at vende en organisation. Vi vil løse problemerne, så der kommer færrest muligt i klemme, fortsætter hun.

/ritzau/