Advarer denne gruppe danskere: Hold igen med panodiler

Foto: Kristian Brasen/Ritzau Scanpix.

Smertestillende medicin med paracetamol bør kun bruges under graviditet, hvis der er gode medicinske grunde til det, lyder det fra Rigshospitalet.

Bekymrede forskere fra en række lande opfordrer nu gravide kvinder til at være forsigtige med at tage smertestillende medicin med paracetamol.

Læs også

DMI med overraskende melding: 20 grader på vej

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Rigshospitalet.

Paracetamol er det aktive stof i blandt andet Pamol, Panodil og Pinex. 

Et for højt forbrug af paracetamol kan muligvis skade det ufødte barn, og derfor bør gravide kun tage smertestillende medicin i samråd med egen læge, og hvis der er en god medicinsk begrundelse, lyder det. 

Forskningsleder David Møbjerg Kristensen, Dansk Hovedpinecenter, er en af flere forskere i ekspertgruppen fra Rigshospitalet. Han forklarer, at forskningen på tværs af mange lande viser en mulig sammenhæng mellem et højt forbrug af paracetamol og skader på det ufødte barn, f.eks. misdannelser af nyfødtes kønsorganer og neurologiske sygdomme som ADHD og autisme.

Foto: Kristian Brasen/Ritzau Scanpix.

“Disse studier bliver underbygget af dyre- og cellestudier, som viser de samme sammenhænge. Vi ved efterhånden så meget, at vi synes, at kvinder skal informeres bedre, så de har muligheden for at vælge eller fravælge paracetamol på et oplyst grundlag. Især fordi studier indikerer, at en del gravide ikke betragter paracetamol som et rigtigt lægemiddel,” siger David Møbjerg Kristensen og tilføjer:

“Som alt andet medicin kan paracetamol have bivirkninger, og det bør de gravide kvinder vide,” siger David Møbjerg Kristensen. 

Et stigende forbrug

Forbruget af paracetamol har været stigende gennem flere år i Danmark, og tidligere undersøgelser blandt danske gravide viser, at 40-50 procent af kvinderne tager paracetamol under graviditet.

“Den nuværende forskning giver ikke et helt præcist billede af, hvornår forbruget af paracetamol er for højt, men jo mere fosteret er udsat for, jo større er risikoen for visse sygdomme. Det er derfor vigtigt, at gravide følger Lægemiddelstyrelsens anbefalinger og kun bruger medicinen, hvis det skønnes nødvendigt – og i så kort tid og lav dosis som muligt. Hvis kvinderne er i tvivl, bør de snakke med egen læge eller apoteket,” siger David Møbjerg Kristensen.

Læs også

Rygsæk-trick endte slet ikke som forventet for ungt par i Netto

 

 

 

Dagens Gossip