Advarsel: Danskere i Tyrkiet rådes til at opbevare pas på sig

Udenrigsministeriet råder som følge af den seneste udvikling i Tyrkiet danskere til at opbevare deres pas eller id-kort på sig, når de rejser i landet.

Det fremgår af en opdateret rejsevejledning fra Udenrigsministeriet.

Sent onsdag aften erklærede præsident Recep Tayyip Erdogan tre måneders undtagelsestilstand i Tyrkiet, som natten til lørdag var vidne til et kupforsøg fra dele af militæret.

De nye regler vil give præsidenten og regeringen beføjelser til at vedtage ny lovgivning og til at begrænse eller suspendere en række frihedsrettigheder uden om parlamentet.

Det giver samtidig politiet ret til at foretage identitetskontrol af alle, og derfor rådes danskere til at bære pas på sig.

Desuden er der grund til at skærpe opmærksomheden under sin rejse.

- Man skal være særligt opmærksom på at følge med i nyhederne, følge myndighedernes anvisninger og generelt udvise forsigtighed, særligt i større forsamlinger.

- Sikkerhedssituationen er dog ikke ændret. Vi fraråder ikke rejser til Tyrkiet, siger Martin Ellehøj, som er souschef i Borgerservice.

Det er ifølge vejledningen også vigtigt, at rejsende udviser agtpågivenhed og holder sig på sikker afstand af større forsamlinger og politiske demonstrationer.

- Der er en stor risiko for terrorangreb i Tyrkiet, herunder mod turister og andre rejsende.

- Kupforsøget har skærpet konfrontationerne mellem forskellige sociale og religiøse grupper i samfundet med større risiko for spændinger og sammenstød mellem disse til følge, lyder det i rejsevejledningen.

Alle rejser og ophold nær Tyrkiets grænse mod Syrien og Irak frarådes.

Ifølge en opgørelse bragt onsdag på det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu blev i alt 240 mennesker - 173 civile og 67 medlemmer af sikkerhedsstyrkerne - dræbt i forbindelse med kupforsøget. Der har tidligere været rapporteret et lidt højere dødstal.

Flere tusinde dommere, anklagere og medlemmer af de væbnede styrker er blevet anholdt, og der er foretaget massefyringer inden for både politiet og undervisningssektoren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip