Advarsel: Julegaver kan gøre bilturen farlig

Skrevet af Elo Christoffersen

20/12/2013

Mest læste i dag

Årets største rejsedage er lige om hjørnet, når omring 150.000 krydser Storebæltsbroen for at tage på julebesøg. Mange af bilerne vil være tungt læsset med passagerer, bagage og masser af julegaver – og kombineret med tæt trafik, glatte veje, sommerdæk og et forkert dæktryk kan det reducere trafiksikkerheden.

- Når man skal ud i juletrafikken, er det bedste råd at gardere sig med tålmodighed og tage det stille og roligt. Stress og jag bag rattet kan øge risikoen for uheld. Tag hellere hjemmefra et par timer tidligere end normalt, så der er tid til holde i kø uden, at adrenalinen begynder at pumpe, og man mister overblikket, siger Hans Tidemann, der er produktchef  i Q8.

Husk vinterdæk og korrekt dæktryk

Det er ikke kun tålmodigheden, man skal have styr på, når man begiver sig af sted på juleturen. Inden da er det vigtigt at tjekke bilens sikkerhedsmæssige stand.

- Det milde vejr har fået mange af os til at glemme, at vi skal skifte fra sommer- til vinterdæk, men bilens dæk har afgørende betydning for sikkerheden. Vinterdæk er vigtige, fordi de reducerer bremselængden væsentligt på sne- eller isglatte veje, forklarer Hans Tidemann.

Også det korrekte dæktryk har betydning for trafiksikkerheden. Et forkert dæktryk betyder ikke blot ringere brændstoføkonomi, men også at bilen bliver mere ustabil, at styreegenskaberne forringes, og at bremselængden øges. Hvis dæktrykket er meget lavt, er der risiko for at dækket sprænger, viser undersøgelser fra Teknologisk Institut.

- Problemer ved for lavt dæktryk er særligt udtalte, når bilen er tungt læsset med mennesker og gaver. Derfor er det en rigtig god idé at tage forbi en servicestation for at kontrollere dæktrykket inden jule-turen. Det er gratis og så enkelt, at alle kan gøre det på fem minutter, siger Hans Tidemann, som samtidig opfordrer til at tjekke vinduesviskerne og fylde rigeligt med sprinklevæske på.

Hold afstand med tung bil

Den almindelige regel om at sænke farten og holde god afstand i glat føre er endnu vigtigere, når bilen er tungt læsset. Det skyldes, at der er en direkte sammenhæng mellem bilens totalvægt og bremselængden. En tung bil kurer længere ved opbremsning på glatte veje.

Det er også en god idé at sørge for, at alle tunge genstande bliver spændt ordentligt fast eller bliver lagt væk i bilens lommer og rum. Sørg for at få tingene ned på gulvet, så kan de ikke skader personer ved hård opbremsning.

- Læg de tungeste ting i bunden af bagagerummet og tættest ind mod midten af bilen, for at bilen bliver så stabil som mulig. Placér de letteste ting på en tagbagagebærer eller i en tagboks. Tung bagage på taget kan gøre bilen ustabil, lyder rådet fra Hans Tidemann.

Gode råd til juleturen:

•Kør langsommere end du plejer

•Hold god afstand til de forankørende

•Giv tid til overhalinger

•Læg de tungeste ting i bunden af bagagerummet og tættest ind mod midten af bilen

•Placér de letteste ting på en tagbagagebærer eller i en tagboks

•Tung bagage på taget kan gøre bilen ustabil

•Tjek dæktryk

•Kør med vinterdæk