Advarsel: Optø ikke dine frosne vandrør selv

Det usædvanligt kolde vejr i slutningen af november og hele december har fået rigtig mange vandrør til at fryse til i de danske boliger. Det gælder særligt uisolerede rør, der er placeret uden for bygningsisoleringen, eksempelvis i skunkrum eller krybekældere.

 De frosne vandrør får kreativiteten til at spire blandt danske boligejere, der selv forsøger at løse problemerne. Blæserlamper og stearinlys er blot nogle af de metoder, der tages i brug, når man forsøger at få vandet til at løbe igen.

Men der er i virkeligheden meget lidt, man selv kan gøre ved frosne vandrør – som hovedregel kræver løsningen professionel assistance. Og helst hurtigst muligt, da en frostsprængning kan betyde en udskiftning af rørene og muligvis følgeskader på bygningen.

– Ofte er det de skjulte vandrør, der fryser til, og de kan være ganske vanskelige at komme til. Derfor kommer man som lægmand hurtigt til at gøre skaden endnu værre i forsøget på at komme de frosne vandrør til livs, siger Henrik Poulsen, der er konsulent i teknisk afdeling i TEKNIQ Installatørernes Organisation.

Han understreger, at det sikreste – og det eneste rigtige – er at få fat i sin lokale installatør og få ham til at løse problemet. For det første fordi det meste arbejde med vandrør er autorisationsbelagt arbejde, og derfor ikke må udføres af lægmand. For det andet fordi man som boligejer hurtigt kommer i slagsmål med forsikringsselskaberne, når skaden er sket, og der er tegn på gør det selv-arbejde.

 

Dagens Gossip