Advarsel: Pas på elge når du kører på skiferie

De kommende uger vil danskerne valfarte på skiferie, men hvis turen går til skibakker og løjper i Norge og Sverige, så skal man huske at holde godt øje med elge, der pludselig kan stå på vejene.

- Elge kan veje op til 800 kilo, så de kan være skyld i store ulykker, ikke bare med svær materiel skade, men også dødsulykker, så der er al mulig grund til at udvise agtpågivenhed. I både Sverige og Norge sker der hvert år dødsfald på grund af påkørsel af elge og andet vildt, siger Allan Bruun Rasmussen, der er Falcks vildt- og dyrekonsulent.

Det er især omkring daggry og aftenskumring, hvor elgene er mest aktive. Desuden kan store mængder sne få elge og også andet vildt ud på vejene.

Elgen lever ofte alene, men ved vintertide ser man dem også i små grupper på to til fire. De løber typisk langs med vejen ud og ind mellem træerne, men de kan pludselig finde på at krydse vejen med høj fart. De kan løbe helt op på 55 kilometer i timen, og er der tale om en elgko, skal man være opmærksom på, om der også kan være en kalv, som følger moren tæt. 

- Det er vigtigt at sænke farten, når man møder skilte, der advarer om elge. Er uheldet ude, og skal man bremse op for en elg, skal bilisten forsøge at styre bag om, for på den måde at undgå at ramme elgen midtfor. Det sænker risikoen for materiel og personlig skade, siger Allan Bruun Rasmussen.

Gode råd

Vildt - og dyrekonsulenten giver også følgende generelle råd, som bilister bør følge, når de kører gennem naturområder:

Først og fremmest: Sæt farten ned og udvis agtpågivenhed.

Har du set et stykke elg- eller hjortevildt krydse vejen foran dig, så kan der komme flere.

Ser du vildt tæt på vejen, skal du ikke regne med, at det nødvendigvis bevæger sig væk fra vejen - det kan lige så godt finde på at springe ud foran dig.

Ser du en elg løbe inde mellem træerne, så advar andre i god tid ved at tænde katastrofeblinket og dermed undgå flere uheld.

Gode vinterdæk giver bedre køreegenskaber og reducerer bremselængden.

 

Dagens Gossip