Advarsel: Vi tænder alt for mange stearinlys

Danskere tænder dagligt eller flere gange om ugen stearinlys i deres hjem. Det er alt for meget, advarer to forskere efter en ny
undersøgelse. Det skriver Bolius.

I takt med, at det bliver mørkt udenfor - og koldere, er vi gode til at hygge indenfor - ikke mindst med levende lys flere steder i huset. Men de hyggelige stearinlys skader skader både indeklima og dit helbred.
Det viser en ny undersøgelse fra november 2014, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Bolius, hvor 6 ud af 10 tænder stearinlys dagligt eller flere gange om ugen i vinterhalvåret.

- Det er et meget højt forbrug, men jeg er ikke overrasket. Det stemmer godt overens med en ny undersøgelse, hvor vi spurgte 7.000 danskere i 50'erne om deres forbrug af stearinlys. Her svarer knap halvdelen, at de tænder stearinlys mindst 4 gange om ugen i vinterhalvåret, siger professor i miljømedicin Steffen Loft fra Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet.

Læs også: Mand bruger stearinlys og urtepotteskjuler til at opvarme sit hjem

Når du tænder stearinlys indendørs, udløser det en eksplosion af partikler i luften, som langt overstiger, hvad der fx udledes på en stærkt trafikeret vej. Sodpartiklerne sætter sig ikke bare på vægge og vinduer, de kommer også ned i vores lunger.

Samtidig afgiver de levende lys også en vis mængde kvælstofdioxid, røggasser, som vi kender fra dieselbiler, og som kan skade lungerne.

- Alle astmatikere, som jeg har talt med, og det er ret mange, siger, at de får det dårligt, hvis de kommer ind i et rum med mange stearinlys. Der kan være mange flere sundhedsskadelige følger af stearinlys, men der skal flere undersøgelser til, før vi har nok viden om det, påpeger Steffen Loft.

Selv om både læger og indeklimaforskere advarer imod hyppig brug af stearinlys i hjemmet, har det tilsyneladende ikke smittet voldsomt af på danskernes adfærd, viser Bolius' undersøgelse. Her svarer 4 ud af 10, at de slet ikke eller kun i mindre grad vurderer, at tændte stearinlys er farlige og belaster indeklimaet.

Begræns stearinlys og husk udluftning

Professor og indeklimaforsker Lars Gunnarsen fra Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet er bekymret over danskernes høje forbrug af stearinlys, som er et af de af de største i verden.

- Lysene på juletræet og lagkagen til fødselsdage er traditioner, det er svært at lave om på. Men det daglige forbrug kan vi skære ned på, uden at det behøver gøre så ondt. Her kan hver enkelt let gøre noget, hvorimod det er sværere at løse problemet med den udendørs luftforurening, som vi i et vist omfang må leve med, siger Lars Gunnarsen.

Læs også: Drop de bløde pakker: Mænd vil have hårde pakker

Hvis man husker at lufte ud i huset, hjælper det dog - men der skal alligevel skæres ned på forbruget af levende lys - også selvom man lufter ud med gennemtræk de anbefalede tre gange om dagen i tre minutter.

Ifølge Bolius' undersøgelse lufter hver femte altid ud med gennemtræk, når de har haft stearinlys tændt. Men resten lufter kun ud en gang i mellem, sjældent eller aldrig, efter at de har haft levende lys tændt.

 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip