Advokat bringer Irak-sag for Menneskerettighedsdomstol

Advokat Christian Harlang vil nu bringe sagen om påstået tortur mod 23 irakere til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg og FN's Tortur Komité.

Det siger advokaten til Ritzau, efter at landsretten fredag besluttede at lægge retssagen mod den danske stat død.

- Vi kan ikke gøre andet. Og det er skammeligt, at sagen skal så langt ud, siger Christian Harlang.

De 23 irakere har krævet erstatning, fordi de i 2004 under operation Green Desert nær Basra i Irak blev tilbageholdt. Danske styrker overlod dem til de irakiske myndigheder, hvor de angiveligt blev udsat for tortur.

Den danske stat har protesteret imod, at retssagen kunne blive en realitet - blandt andet på grund af forældelse.

Østre Landsret valgte fredag at droppe sagen med den begrundelse, at irakerne og deres advokat, Christian Harlang, udeblev fra et forberedende retsmøde.

Men ifølge advokaten blev han kun væk, fordi der ikke er ressourcer til at føre sagen.

- Det er en retsplejemæssig teknik, når man ikke har flere ressourcer i en sag. Når der ikke er mere benzin på tanken, så udebliver man, siger han.

- Og så er det op til retten, om man tør at afvise sagen. Og det har landsretten altså gjort i dette tilfælde, tilføjer han.

For nylig afviste myndighederne at bevilge de 23 irakere fri proces. Dermed er advokaten afskåret fra at få de nødvendige ressourcer til at føre sagen, og han har i den forbindelse sendt en appel til blandt andre dronningen og statsministeren.

Og advokaten mener, at myndighedernes afvisning af fri proces er viklet ind i regeringens forsøg på at mørkelægge sagen.

- Man forsøger at dække over de fejl, der er sket. Man vil forhindre, at de fejl kommer frem og bliver belyst i en retssag. Det er det, der er kernen i det her, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip