Advokat: DR har medansvar for Eurovisions budgetblundert

Den samlede regning for Eurovision lyder på 334 millioner kroner, og selvom DR fralægger sig ansvaret, burde public service-stationen have fulgt bedre op på de gentagne overskridelser af budgettet. Dermed har DR et medansvar i planlægningen af processen.

Det mener advokat i forvaltningsret Michael Wallin, efter at det i et notat fra statsrevisorerne står beskrevet, at DR har haft udgifter for 197 millioner kroner, mens Wonderful Copenhagens projektselskab har haft udgifter for 137 millioner kroner.

- Danmarks Radio har et medansvar for, at de projekter, som de etablerer, ikke fuldstændig skrider ud over kanten.

- Der burde DR have fulgt op på projektet og budgetterne, og DR burde have været med til at planlægge selve etableringen af projektet på en mere hensigtsmæssig måde, siger han.

De samlede udgifterne beløber sig til 334 millioner kroner brutto - hvilket betyder, at det er før, eksempelvis indtægterne fra finaleshowet, semifinalerne med flere på Refshaleøen i maj er blevet modregnet.

Oprindeligt lå budgettet for projektselskabet på 34,6 millioner kroner. Selskabet har altså overskredet budgettet med 102,4 millioner kroner, hvilket er en firedobling ifølge statsrevisorerne. Det står dog ikke klart, om det oprindelige tal er brutto eller netto.

Alligevel bærer DR et medansvar, fordi de har indgået i et såkaldt joint venture-samarbejde, mener advokaten.

- Juridisk set kan de godt hævde med god ret, at de ikke har ansvar for Wonderful Copenhagens budgetoverskridelser.

- Isoleret set kan de godt have ret, men i helikopterperspektiv bærer DR mindst lige så stort ansvar for, at processen har været tilrettelagt uhensigtsmæssigt. Det er to samarbejdspartnere, som ikke snakker sammen, siger Michael Wallin.

Han tager forbehold for, at han endnu ikke har læse samtlige dokumenter i sagen.

Statsrevisorerne bad for en uge siden Rigsrevisionen undersøge, hvorfor udgifterne blev langt dyrere end planlagt. I notat står der:

- De involverede centrale aktørers roller og ansvar i budgetlægningen og opfølgning, herunder om aktørerne har varetaget ansvaret på tilfredsstillende vis.

Dermed skal Rigsrevisionen også se nærmere på DR's rolle.

- Det er et spørgsmål om, hvorvidt DR burde have fulgt op på tingene. Det burde de, for det virker som om, DR har indgået kontrakt, hvor de vil have kæmpe show og forventer, at tingene bare bliver leveret.

- Også på et tidspunkt hvor de får at vide, at kassen er tom. Der er man i joint venture forpligtet til at følge op på tingene, siger Michael Wallin.

/ritzau/