Advokat giver ung østriger håb i retssag mod Facebook

23/09/2015 12:23

admin

Nyheder

Mest læste i dag

En vurdering fra generaladvokaten ved EU-Domstolen i Luxembourg giver nyt håb for østrigeren Max Schrems, som anklager Facebook for at bryde EU-lov om personoplysninger.

Sagen kan i sidste ende få konsekvenser for ikke bare Facebook, men for alle sociale medier, som indsamler persondata.

I en anbefaling siger generaladvokaten, at EU-Kommissionens beslutning om, at USA tilbyder "et tilstrækkeligt sikkerhedsniveau for personoplysninger", er ugyldig.

Følger domstolen denne indstilling, kan østrigeren Maximilian Schrems rejse sin sag i Irland, som overfører personoplysninger til Facebooks computerservere i USA.

Bag sagen står den 27-årige jurauddannede østriger Maximilian Schrems, der anklager it-giganten for at overtræde europæisk lovgivning om persondata på internettet.

Blandt andet kræver han erstatning for det, han kalder Facebooks ulovlige sporing af data og for mediets involvering i den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA's kontroversielle overvågningsprogram Prism.

En østrigsk domstol afviste tidligere på sommeren Schrems sag mod Facebook.

Hvis sagen ender med at gå imod Facebook, kan det få omfattende konsekvenser ifølge den danske it-sikkerhedsekspert Peter Kruse.

- Det vil få konsekvenser for alle, for Facebook er ikke alene om det her. Alle sociale medier indsamler data. Men Facebook er en gigant - den største af dem alle - og derfor er det nærliggende at gå efter dem først, sagde Kruse i april.

Sagen handler om, at Facebook indsamler og opbevarer såkaldt big data med informationer om blandt andet, hvorfra man rent geografisk logger på tjenesten.

Spørgsmålet er blevet aktuelt efter den amerikanske whistleblower Edward Snowdens afsløringer af USA's hemmelige overvågningsprogrammer.

Snowdens afsløringer blotlægger, skriver domstolens generaladvokat, Yves Bot, hvordan "amerikansk lov og praksis tillader storstilet indsamling af persondata fra EU-borgere, og de overføres (til USA, red.), uden at disse borgere nyder effektiv retsbeskyttelse".

/ritzau/