Advokat kendes skyldig i medvirken til skattesnyd

Skrevet af admin

10/03/2016

Dagens topnyheder

En advokat er torsdag blevet dømt for at hjælpe sin klient med at snyde skattevæsenet.

Københavns Byret har fastsat straffen til fængsel i 60 dage, som dog er blevet gjort betinget.

I sagen havde Bagmandspolitiet krævet som en ekstra straf, at advokaten skulle frakendes retten til at være advokat i tre år.

Men på dette punkt er den tiltalte blevet frifundet, oplyses det i byretten.

Sagen går seks år tilbage. Advokaten var tiltalt for som vitterlighedsvidne at have bevidnet, at to kautionserklæringer om en Porsche og en BMW blev tilbagedateret.

Erklæringerne var dateret 1. december 2009, og formålet med dem var at give selskabet, der købte bilerne, mulighed for at afskrive på bilerne i indkomståret 2009, selv om de reelt først var købt i 2010, oplyser anklagemyndigheden.

Med daterings-manøvren forsøgte advokatens klient at unddrage det offentlige 278.000 kroner i skat.

Senere - i 2012 - bekræftede advokaten i et brev erklæringernes indhold, og den oplysning indgik i en klagesag ved et skatteankenævn.

I byretten har såvel advokaten som hans klient nægtet sig skyldige, men har altså ikke kunnet overbevis domsmandsretten. Ud over betinget fængsel er klienten idømt en tillægsbøde på 278.000 kroner.

- Der er taget betænkningstid, siger mændenes forsvarer, advokat Lars Henriksen, torsdag til spørgsmålet om, hvorvidt dommen vil blive anket.

Hos anklagemyndigheden udtrykker vicestatsadvokat Per Fiig fra Bagmandspolitiet (SØIK) tilfredshed med dommen.

- Dommen understreger, at der håndhæves et strengt strafansvar, når professionelle rådgivere misbruger deres særlige stilling og medvirker til deres klienters kriminalitet, siger Per Fiig,

/ritzau/