Advokat: Klagesager over asyl vil eksplodere

Det vil få stor betydning for de syriske asylansøgere, hvis justitsminister Mette Frederiksens (S) varslede undersøgelse af Flygtningenævnets praksis betyder, at flere asylansøgere fremover får såkaldt beskyttelsesstatus frem for status under FN's Flygtningekonvention.

Det mener advokat Gunnar Homann, der har årelang erfaring fra asylområdet.

- I dag er der reelt ingen forskel på, om du får beskyttelsesstatus eller konventionsstatus ud over farven på det pas, du får.

- Derfor er der fra de seneste par år også kun et par klagesager fra asylansøgere, der har fået beskyttelsesstatus i stedet for konventionsstatus. Men det vil ændre sig nu, siger han.

Folketinget førstebehandler torsdag en række midlertidige stramninger af asylområdet for de flygtninge, der har beskyttelsesstatus, og derfor bliver det ifølge Gunnar Homann fremover "altafgørende" for de syriske flygtninge at opnå konventionsstatus i stedet for beskyttelsesstatus.

- At mulighederne for familiesammenføring for flygtninge med beskyttelsesstatus forringes, vil betyde alt for dem, og det vil udløse en lang række klagesager, forudser han.

De forringede vilkår for flygtninge med beskyttelsesstatus rammer imidlertid også deres klageadgang, der fremover skal foregå skriftligt og uden den hidtidige ret til at få beskikket en advokat.

- Og jeg ved ikke rigtig, hvor mange syriske flygtninge der vil være i stand til at håndtere det, siger Gunner Homann med et tørt grin.

Ifølge advokaten, der selv har syriske asylansøgere blandt sine klienter, er der da også kun to reelle årsager til, at asylpolitikken nu skal strammes.

- Det hele handler om to ting: at sende et signal til asylansøgerne om at søge et andet sted hen og om politikernes forsøg på at holde fast i nogle vælgere inden næste valg, siger han.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip