Advokat raser over indgreb mod politiet

Retten i Aarhus har bevæget sig ud i på det juridiske overdrev ved at nægte politiets foretrukne advokat at få to voldsanmeldte politifolk som klienter.

Det mener advokat Torben Koch, der har fået at vide, at han kun kan beskikkes for den ene.

Retten siger som begrundelse, at der kan være en interessekonflikt mellem de to betjente. Derfor kan advokaten ikke varetage begges interesser.

Men Torben Koch er lodret uenig i afgørelsen, som han har indbragt for landsretten.

- Den strider mod det frie valg af forsvarer, siger han, der har næsten 20 års erfaring med at repræsentere betjente i klagesager landet over.

- Kendelsen svarer til, at en hjertepatient ikke må få behandling af en hjertespecialist på Riget, men må nøjes med en sygekasselæge fra Hjørring, siger advokaten.

Indgrebet skyldes et ønske fra Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP). Både myndigheden og retten henviser til en opstramning fra Højesteret.

Landets øverste domstol er nemlig skredet ind i nogle tilfælde, hvor advokater fra det samme kontor ønsker at være forsvarere for flere i samme straffesag.

- Det er en absurd juridisk situation, mener advokat Koch og stiller et spørgsmål:

- Mener man virkelig for alvor, at uskyldige politifolk, der er i tjeneste, og som har handlepligt, skal sidestilles med dybt kriminelle bandemedlemmer, der nægter at udtale sig?

Han understreger, at han nægtes beskikkelse i en situation, hvor der er ikke er rejst sigtelse mod betjentene.

Og tilføjer i øvrigt, at Den Uafhængige Politiklagemyndighed næsten aldrig finder grundlag for en sag, når betjente anmeldes for vold.

I 2012 og 2013 har DUP undersøgt 288 voldsanmeldelser, men kun i fem tilfælde blev der rejst sigtelse.

Anklagemyndigheden ville kun rejse den ene sag - og her skete der forleden oven i købet frifindelse.

Myndigheden har begrundet indgrebet med, at folk fortsat skal kunne have tillid til, at klager over politiet behandles ordentligt.

- Det er et skinargument, lyder det fra advokat Torben Koch.

/ritzau/

 

Dagens Gossip