Advokater kræver Julian Assanges arrestordre ophævet

Skrevet af admin

22/02/2016

Dagens topnyheder

Wikileakstifteren Julian Assanges advokater, Per E. Samuelsson og Thomas Olsson, har anmodet retten i Stockholm om at få ophævet arrestordren på ham.

Det skriver det svenske nyhedsbureau TT.

Julian Assange er mistænkt for at have begået voldtægt og andre seksuelle overgreb i Sverige i sommeren 2010.

Han søgte ly på Ecuadors ambassade i London for at undgå udlevering til Sverige. Han frygter, at Sverige vil overgive ham til amerikanerne, der mener, han har forrådt USA ved at offentliggøre hundredvis af hemmeligt stemplede dokumenter.

De svenske advokater kommer med anmodningen efter, FN-panelet UNWAGD i januar vurderede, at Julian Assange er blevet frihedsberøvet ulovligt på Ecuadors ambassade i over tre år.

FN-panelet opfordrede til, at Storbritannien og Sverige ophører med at berøve Assange friheden. Derudover opfordrede panelet de to lande til at betale ham erstatning efter at have krænket hans ret til fri bevægelighed.

Derfor vil Julian Assanges svenske advokater have droppet arrestordren. De lægger vægt på, at Sverige har hjulpet med efterforskningen og også står bag de konventioner, som FN-panelet begrunder sin beslutning med.

- Derfor synes vi, at det vil være mærkeligt, hvis Sverige bagefter trodser beslutningen, siger advokat Per E. Samuelsson.

Sverige har dog afvist kritikken og er heller ikke forpligtet til at rette ind efter vurderingen fra FN. Ligeledes siger anklager Marianne Ny, at det ikke ændrer ved de tidligere vurderinger.

Jurist og ekspert i menneskerettigheder Jens Elo Rytter ved Københavns Universitet er ligeledes uenig i FN-rapporten, der vurderer, at Julian Assange skulle være frihedsberøvet.

- Det er ikke frihedsberøvelse, at man søger tilflugt at sted, hvor politiet ikke kan få fat i en, sagde Jens Elo Rytter til Ritzau i forbindelse med offentliggørelsen af FN-rapporten.

Den 45-årige australske Julian Assange grundlagde i 2006 WikiLeaks, som offentliggør hemmeligstemplet materiale, blandt andet om USA's krigsførelse i Irak og Afghanistan. Han opholder sig forsat på ambassaden i London, hvor han har været i over tre år.

/ritzau/