Advokater: Ulovlig agent deltog i stor kokainsag

En stor kokainsag baserer sig på en ulovlig efterforskning udført af amerikansk og dansk politi.

Det er påstanden fra forsvarerne i en usædvanlig sag mod tre mænd, som kommer for Retten i Aarhus tirsdag.

En colombiansk mand, der får betaling af det amerikanske narkopoliti DEA, har i København forsøgt at føre forhandlinger om salg af et stort parti kokain med en tysk mand og hans ven.

Colombianeren var såkaldt civil agent for politiet. Men hans skuespil som deltager i grov kriminalitet er langt over stregen, mener forsvarerne.

Ifølge loven må en civil agent kun yde en "yderst beskeden bistand," når det gælder om på skrømt at deltage i kriminalitet for at afsløre mistænkte.

- I dette tilfælde var den civile agent aktiv i Colombia, han rejste til Europa og holdt flere møder i København. Er det en yderst beskeden bistand, spørger advokat Niels Forsby.

Han forsvarer en dansk mand, der er anklaget for at ville aftage en del af narkoen. Tyskeren og hans ven er tiltalt for at ville købe 200 kilo kokain for 43,5 millioner kroner.

I hemmelighed fik politiet en dommers godkendelse til at bruge tre politiagenter og en civil agent, inden deres møder med tyskeren, dennes ven og danskeren. De foregik på blandt andet Vinbar Lundgren i København og på Café Hollywood i Aarhus.

- Det principielle i sagen ligger i, om den civile agent har optrådt inden for rammerne af den tilladelse, der er givet, siger advokat Niels Forsby.

Endnu et overordnet spørgsmål presser sig ifølge advokaten på:

- Hvordan sikrer man sig, når man giver tilladelsen, at den civile agent overholder de rammer, der gælder?

Problemet er ifølge forsvarerne i sagen, at de ikke har præcise oplysninger om, hvad den civile agent sagde og gjorde i forhold til tyskeren, da de to indledningsvist mødtes i Colombia.

Også tyskerens forsvarer, advokat Henrik Garlik, kritiserer forløbet.

- Min klient har ikke forsøgt at importere kokain til Danmark og da slet ikke i de vanvittige store mængde, der er rejst tiltale for. Han har hverken penge eller evne til at løfte sådan en opgave.

I Østjyllands Politi siger sagens anklager, advokaturchef Poul Gade:

- Vi har vurderet, at de danske regler kunne overholdes og har derfor ladet sagen rulle.

- De danske agentregler er ikke enkle. De kan være vanskelige at arbejde med i forhold til, hvad man må og ikke må. Men nu har vi jo redskabet, som undertiden er den eneste metode til brug mod den tungeste kriminalitet. Forløbet er foregået under domstolskontrol, siger han.

Retten skal behandle sagen over flere end 10 retsmøder.

/ritzau/

 

Dagens Gossip