AE-Rådet: Virksomheder får besat job

Danske virksomheder har ikke så svært ved at skaffe arbejdskraft, at flaskehalse fra efteråret kan forsinke et opsving i dansk økonomi efter mange års smalhans samt minimal vækst.

Det siger chefanalytiker Frederik I. Pedersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE-Rådet. Flaskehalse står centralt i økonomisk debat. Det var et tema, før regeringen og Venstre blev enige om jobreformen, og når anonyme socialdemokrater i Berlingske nu vil lempe dagpengereglerne.

- Der er ikke aktuelt flaskehalse, men der kan sagtens være små lommer rundt omkring. Når sagerne gennemgås, viser det sig ofte, at virksomhederne ikke har søgt arbejdskraft gennem de officielle kanaler, siger Frederik I. Pedersen.

Han henviser til en undersøgelse med 13.647 virksomheder fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Den viser, at virksomheder i første halvår havde svært ved at skaffe folk til 9200 job. I samme periode sidste år var det svært ved 9400 job, så problemet er ikke vokset, påpeger han.

Desuden bruger mange virksomheder ikke det jobcentrenes hjemmeside Jobnet.

I to af tre sager - 65 procent - slog virksomhederne ikke job op. I 85 procent kontaktede virksomheden hverken det kommunale jobcenter eller a-kassen. Det skete kun i fire procent af sagerne, viser rekrutteringsundersøgelsen.

Socialdemokraterne arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen, er ikke imponeret.

- Jeg kan godt forstå, at det er et problem, hvis en virksomhed, som mangler arbejdskraft, hverken slår jobbet op eller kontakter a-kasser og jobcentre. Så kan man spørge, om de ikke kender muligheden, eller om de i virkeligheden helst vil have udenlandsk arbejdskraft.

På tre måneder har 179 ledige fået job via Beskæftigelsesministeriets hotline, hvor virksomheder kan søge arbejdskraft, påpeger han.

Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen siger til Børsen, at Danmark risikerer store flaskehalse på arbejdsmarkedet allerede fra efteråret, og skal det bremses, kræver det samspil i beskæftigelsespolitikken alle de involverede parter imellem.

/ritzau/

 

Dagens Gossip