AE: Regeringen går atter ned ad fattigdomsvejen

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) er mindre begejstret for regeringens kontanthjælpsudspil, som de kalder "utroligt".

- Sidste gang Venstre eksperimenterede med et kontanthjælpsloft, var den eneste effekt flere fattige. Det er utroligt, at regeringen med den viden går ned ad den fattigdomsvej igen, siger analysechef Jonas Schuyz Juul i en skriftlig kommentar.

- Vejen frem er ikke at skære i ydelserne. Det bliver ingen rigere af – tværtimod. De virkelige tabere bliver børnene, som vil opleve at få en opvækst uden de samme reelle muligheder som deres jævnaldrende og bidrage til den negative sociale arv.

Blandt andet vil regeringen genindføre 225-timers reglen, der betyder, at kontanthjælpsmodtagere skal kunne dokumentere 225 timers ordinær beskæftigelse for at undgå at blive skåret i ydelsen.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) fortæller, at midlerne fra kontanthjælpssystemet skal gå til skattelettelser på de "almindelige indkomster".

- Bruges hele beløbet på at øge beskæftigelsesfradraget, vil det kunne give en kasseassistent omkring 20 kroner om måneden i skattelettelse. Med så små effekter virker kontanthjælpsloftet som et nytteløst projekt for regeringen.

- Den eneste effekt er, at flere bliver skubbet ud i fattigdom, uden at beskæftigelsen eller den offentlige saldo forbedres nævneværdigt, siger Jonas Schuyz Juul.

Hos AE mener man, at strammere regler ikke er den rette vej. Derimod bør der indføres andre initiativer til at hjælpe folk ud af arbejdsløsheden.

- Hvis vi skal sænke antallet af personer på kanten af arbejdsmarkedet, er det vigtigt, at man får samlet op på de initiativer, som Carsten Koch-udvalget kom med i deres anden rapport om personer på kanten af arbejdsmarkedet, lyder det.

Udvalget foreslog blandt andet, at styrke virksomhedsrettede tilbud, som i udgangspunktet skal gælde for alle borgere i udkanten af arbejdsmarkedet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip