Ældres klippekort kan give en tur i biografen eller skoven

Onsdag falder regeringens velfærdspakke på plads.

Sammen med SF og Enhedslisten lander regeringen en samlet pakke på 1,6 milliarder kroner. Og en afgørende del af den pakke er Enhedslistens "hjemmehjælpsklippekort" til de svageste ældre.

Den skal give dem en halv times ekstra hjemmehjælp om ugen, som de selv kan bestemme, hvad skal bruges til.

- Det her er hammervigtigt, for der er skåret ind til benet. Alt for mange ældre, får ikke den hjælp, de har behov for, siger Enhedslistens politisk ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, til DR Nyheder.

Aftalen er en udvidelse af klippekortordningen, som man allerede kender fra Københavns Kommune, til resten af Danmark.

Med den har de svageste ældre fået en halv times ekstra hjemmehjælp hver uge med hjælp fra sidste års ældremilliard, som de selv bestemmer over.

Pengene udmøntes som en pulje - 75 millioner kroner i 2015 og 150 millioner kroner om året fremover - som de kommuner, der ønsker at tage del i ordningen, selv skal søge.

- Vi regner med, at det er omkring 13.000-15.000 ældre, der får gavn af klippekortet. Det er cirka hver tiende hjemmehjælpsmodtager, siger hun.

Det var netop et andet krav på ældreområdet, der sidste år fik finanslovforhandlingerne til at bryde sammen i rød blok.

Dengang forlangte Enhedslisten, at der skulle spenderes en milliard kroner på at sikre de ældre to bade om ugen.

I Københavns Kommune har 97 procent af de svage ældre sagt ja til ordningen - og ingen af dem har ønsket praktisk pleje som et ekstra bad eller en støvsugning.

De har i stedet ønsket en tur i biografen, at sidde i parken, at hjemmehjælperen lavede deres livret og en snak ved middagsbordet.

Men trods det afviser Johanne Schmidt-Nielsen, at deres ultimative krav om de to bade i 2014 var at skyde forbi målet.

- Nej, det synes jeg ikke. Der er fortsat behov for at styrke hjemmehjælpen med alt, hvad der giver livskvalitet, siger hun til DR Nyheder.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip