Ældresagen til V: Privat pleje skal kvalitetssikres

Venstre præsenterer lørdag et forslag om, at ældre i højere grad skal kunne vælge mellem ydelser fra både offentlige og private. Det skal for eksempel gælde hjemmeplejen og sygehusvalg.

- Danskerne er i stand til at gennemskue et bredt udsnit af alt fra frisører til advokater. Selvfølgelig kan de også gennemskue, hvem de ønsker til at levere deres service, siger partiets næstformand, Kristian Jensen, til Politiken.

Det, mener Ældresagen som udgangspunkt er en god idé, så længe det offentlige stadig garanterer for kvaliteten af de pågældende ydelser.

- Uanset om det er en privat eller offentlig leverandør, er det vores skattekroner, der betaler. Så ydelsens kvalitet er det offentliges ansvar, mener underdirektør hos Ældresagen, Michael Teit Nielsen.

Hvis ikke det offentlige sikrer kvaliteten, ser han en række farer. Blandt andet frygter Ældresagen, at svage ældre bliver ramt. Ældre, hvis problem er en fysisk funktionsnedsættelse, vil nemmere kunne overkomme at skulle vælge mellem flere tilbud.

- Men hvis du lider af demens, så er du ikke i stand til at træffe beslutninger. Så er det en hel anden historie, siger Michael Teit Nielsen til Ritzau.

Han mener, at det er det offentlige og ikke den enkelte ældres ansvar, at ydelsen har en ordentlig kvalitet. Ellers frygter han, at en uoverskuelige mængde valg kan få fatale konsekvenser, hvis den ældre vælger forkert.

- Jeg tror, at man skal vælge en løsning, hvor der ikke er 100 forskellige leverandører. For det, tror jeg, vil skabe utryghed, mener Michael Teit Nielsen.

Til gengæld ser han nogle fordele, hvis private leverandører kan konkurrere med det offentlige om at skræddersy behandlingen til den ældre:

- Det er her, de private kan have nogle dygtigheder. De har nogle friere rammer for at tilbyde en god ydelse.

/ritzau/

 

Dagens Gossip