Afghanistan: Ashraf Ghani taget i ed som ny præsident

Ved en ceremoni i præsidentpaladset i Afghanistans hovedstad, Kabul, er Ashraf Ghani blevet taget i ed som landets nye præsident.

Ceremonien markerer samtidig slutningen på æraen under afgående præsident Hamid Karzai, der har siddet på posten siden 2001, da Taliban blev fjernet fra magten af en international koalition med USA i spidsen.

- Jeg vil overholde forfatningen og andre love og beskytte deres gennemførelse, siger Ashraf Ghani i sin ed-tale.

Samtidig med ceremonien meldes flere mennesker såret, da en selvmordsbomber angiveligt har angrebet en sikkerhedskontrol nær lufthavnen i Kabul. Det står ifølge nyhedsbureauet Reuters ikke klart, hvor mange der er såret, eller om der er dræbte.

Vidner siger til nyhedsbureauet dpa, at fire civile skal være blevet dræbt, og otte personer skal være såret. Oplysningerne er dog ikke bekræftet fra officielt hold.

Ashraf Ghani tager over efter den afgående præsident Hamid Karzai efter et tre måneder langt magtopgør med hans rival ved sommerens præsidentvalg, den tidligere udenrigsminister Abdullah Abdullah.

Begge mænd gjorde krav på at have vundet valget, hvilket udløste en ny krise i Afghanistan.

Men efter flere måneders rivalisering nåede de to præsidentkandidater efter massivt pres fra USA og EU til enighed om at danne en samlingsregering, der betyder, at Ashraf Ghani bliver ny præsident.

Mandagens ceremoni bliver det første demokratiske magtskifte i landet, hvilket opfattes som en milepæl efter den langvarige militære intervention, der begyndte i 2001 med fjernelsen af Taliban-styret.

Abdullah bliver ved mandagens ceremoni indsat i en ledende regeringsrolle, der reelt vil gøre ham til premierminister i en ny regering, som er meget forskellig fra den hidtidige, hvor Karzai som præsident havde en altdominerende rolle.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip