Afghanistan løslader 65 kontroversielle fanger

Trods store protester fra USA har den afghanske regering torsdag løsladt 65 formodede medlemmer af Taliban-bevægelsen fra Bagram-fængslet beliggende udenfor landets hovedstad, Kabul.

Det sker, selvom USA har advaret om, at de udgør en alvorlig sikkerhedstrussel.

Talsmand for det amerikanske forsvarsministerium, Zahir Azimi, bekræfter ifølge nyhedsbureauet Reuters, at fangerne er blevet sat på fri fod, og at de vil blive sendt tilbage til deres respektive hjem rundt omkring i Afghanistan i løbet af dagen.

Det amerikanske militær mener, at de 65 løsladte skulle være blevet stillet for en afghansk domstol.

- Indsatte fra denne gruppe er direkte knyttet til angreb, hvor 32 amerikanere eller koalitionsmedlemmer og 23 afghanske sikkerhedsstyrker eller civile er blevet dræbt eller såret, siger det amerikanske militærs ledelse i Afghanistan i en erklæring onsdag forud for fangernes løsladelse.

Den afghanske præsident, Hamid Karzai, har som forsvar kaldt Bagram-fængslet for en "Taliban-fabrik" og antydet, at nogle af fangerne er torteret til tilståelser for forbrydelser, de ikke har gjort.

Afghanistan overtog sidste år ansvaret for fængslet fra USA, og løsladelsen har blot givet næring til spændingerne mellem de to lande, alt imens udenlandske soldater, der har været i Afghanistan siden 2001, er i færd med at trække sig ud.

Obama-administrationen har presset på i måneder for, at Hamid Karzai skal underskrive en bilateral sikkerhedsaftale med Washington, der vil tillade nogle amerikanske tropper at blive i Afghanistan efter udgangen af 2014.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip