Afghanistans præsident tager tungt ansvar på sig

Det bliver ikke nemt.

Men Afghanistans nye præsident, Ashraf Ghani, er klar til sit tunge ansvar for sikkerheden i både sit eget land og resten af verden, når Nato fra nytår formelt går fra at være i krig til at være støttepædagog for Afghanistans egne soldater.

- Hvis ikke jobbet havde været svært, havde jeg ikke søgt det, siger Ghani på et pressemøde i Bruxelles, hvor han takker både de NATO-soldater, der har ofret deres liv for hans land, og de civile afghanere, der har bidraget til at forhindre mere terror i Vesten.

Nu er der en ny æra på vej. Afghanistan tager selv ansvaret - men stadig i et nært partnerskab med Nato og andre partnere.

Natos bidrag bliver styrken Resolute Support bestående af omkring 12.000 mand, der skal træne, rådgive og assistere de afghanske sikkerhedsstyrker. Fulgt op af penge og et langsigtet partnerskab, som nu skal forhandles på plads.

Men Afghanistan vil også selv levere.

- Vi har ikke i sinde at ligge det internationale samfund til byrde. Vi vil ikke blive en kampplads for en stedfortræderkrig for modstridende interesser eller idéer, forsikrer Ghani.

Den afghanske præsident lover, at Afghanistan vil gøre sit for at sikre, at de sidste 13 års kamp ikke har været forgæves og for at holde tempoet i de reformer, der allerede er gennemført i hans land.

Men han understreger også, at der ikke er nogen garantier.

- Lande, der er hundrede gange mere velstående end os, har ikke været i stand til at stoppe angreb i deres hovedstæder. Kunne du have forhindret 11. september?, spørger Ghani og minder om, at verdens problemer hænger sammen.

- Vi er nødt til at forstå, hvad det er for en verden, vi lever i, hvor der eksisterer så forskruede værdier, at folk angriber børn og civile på en volleyballbane.

- Vi har arvet en kompleks situation, og vi er fokuseret på at sikre, at vi bryder den onde cirkel. Vi har intet andet valg end at tage hånd om situationen, siger den afghanske præsident.

/ritzau/

 

Dagens Gossip